Det kan vara svårt att skilja de olika TV-apparaterna från varandra i jakten på en ny. Ofta är det storleken som är avgörande, men det finns även andra saker du bör tänka på för att kunna bestämma dig.
Vilken TV du bör välja beror på vad du tänker använda den till. Kollar du mest på vanlig TV, eller blir det även en del streaming av filmer och TV-spel? TV-marknaden är full av olika teknologier, producenter, modeller och prisklasser. Men vad bör du leta efter?
OLED, QLED, MiniLED?
Om du siktar på de bästa TV-apparaterna på marknaden, det vill säga toppmodellerna, finns det tre förkortningar som du först och främst bör lära dig – OLED, QLED och MiniLED.
Medan OLED-teknologin skickar ljus från varje bildpunkt och ger en fantastisk kontrast så höjer QLED från Samsung bildkvaliteten med marknadens högsta nivå och ljusstyrka och miljarder färgnyanser jämfört med en LED-TV.
Om du är intresserad av film är du troligen även intresserad av bildkvalitet och svartnivå. För filmentusiasten rekommenderar vi QLED eller OLED. Dessa TV-apparater befinner sig i det övre skiktet prismässigt men ger en helt fantastisk bildkvalitet. Dessa TV-apparater kommer garanterat att leverera fantastiska stunder av underhållning!
Om du dessutom vill koppla ihop många enheter till din nya TV är det viktigt att undersöka hur många HDMI-ingångar TV:n har. Alla modeller har inte tillräckligt med ingångar för ihopkoppling med många enheter. Dessutom är bilduppdateringen viktig för att få ett bra flyt vid snabba scenbyten. En dyrare TV kommer leverera fler bilder per sekund och du slipper vara med om att bilden släpar efter eller hackar.
Och så till «nykomlingen», nämligen MiniLED. Det här är kort och gott pyttesmå bakgrundsljus där dioderna är ungefär 40 gånger mindre än traditionella dioder som används i TV-apparater. I praktiken innebär det här att det finns plats till väldigt många fler, vilket i sin tur ger bättre precision och skarpare och mer precisa färger.
Se på vårt breda urval av TV-apparater från kända märken som Samsung, Philips, Sony och LG.
Ökad bildkvalitet ger en bättre tittarupplevelse
Bildkvaliteten är och borde vara den viktigaste faktorn när du köper TV. Tillsammans med skärmtekniken påverkas detta av upplösning och uppdateringsfrekvens (Hz). Hz är en indikator på hur snabbt bilden uppdateras, där den normala frekvensen är mellan 60Hz och 120Hz. De billigaste TV-apparaterna har ofta en låg uppdateringsfrekvens på TV, medan nyare och dyrare TV-apparater har högre frekvenser för bättre bildflöde.
Fler tillverkare anger och marknadsför ett högre antal Hertz än 120, vilket är en falsk uppdateringsfrekvens, och det är lätt att bli lurad. På skärmar med högre Hertz än 120 sänder TV:n extra bilder mellan de faktiska bilderna, och detta har tyvärr ingen verklig koppling till hur bra bilder TV:n levererar.
TV-kalibrering
Du har kanske märkt att du behöver ta ställning till om du vill kalibrera din TV eller inte. Men vad är egentligen TV-kalibrering? Enkelt uttryck så är TV-kalibrering en process som innebär att du får maximalt utbyte av din TV och återger bilden så realistiskt som möjligt. Med hjälp av avancerad specialutrustning och programvara finjusteras viktiga parametrar som kontrast, ljusstyrka, färgtemperatur, skarphet och vitbalans. Om du väljer att få TV:n kalibrerad är den redo att användas direkt från kartongen och då kan du luta dig tillbaka och njuta av synen av alla fina detaljer.
Om du vill läsa mer om TV-kalibrering kan du göra det här.
För dig som handlar med en budget
Om du bara ser vanlig linjär TV i realtid, eller letar efter en TV till sommarstugan, då räcker det med en billigare modell. Vi rekommenderar att du köper en UHD-TV, även känd som 4K, eftersom fler och fler populära tjänsteleverantörer som Netflix och SVT levererar mer innehåll med 4K än för bara en kort tid sedan.
Vad är egentligen Ultra HD TV?
En kort förklaring är att detaljerna i TV-bilden är skarpare. En UHD-TV har fler pixlar som ger ett bredare färgutbud och skarpare detaljer än en något äldre Full HD-skärm. Om du jämför en Full HD-TV med en Ultra HD-TV, får du 1920x1080 jämfört med 3840x2160. Du får nästan 4 000 pixlar genom att investera i en 4K-TV, därav namnet 4K. Det betyder att du får skarpare och mer detaljerade bilder och högre kvalitet.
Ordlista för TV
8K
QLED 8K TV har en horisontell upplösning på cirka 8 000 pixlar. Fyra gånger så många pixlar som på en 4K-skärm och 16 gånger mer än Full HD.
HDR
En teknik som ger bättre bilder med fler nyanser och detaljer i ljusa och mörka områden, som normalt skulle vara vita eller svarta.
UHD
Nyare teknik som ger en upplösning på 3840x2160, vilket är fyra gånger bättre än full HD, och som är särskilt lämplig för stora skärmar.
4K
4K och Ultra HD är desamma, dvs 4000, vilket är antalet pixlar som 4K-TV-apparater levererar på bredden.
LED
En teknik som avger ljus bakom eller från LCD-panelen, LED gjorde det möjligt att producera tunna TV-apparater.
OLED
Detta är arvtagaren till LCD-skärmen, där varje pixel skapar sitt eget ljus. Det ger en bra färgbalans, och resultatet är en bättre bild från dåliga vinklar med lite fördröjning.
Q-LED
Samsung har sin egen utmanare till O-LED, med Quantum Dot-filter. LCD-panelen täcks av små nanopartiklar som ger exakta färger över tid.
MiniLed
MiniLED eller Mini Light Emitting Diode är pyttesmå bakgrundsljus som ger bättre precision och skarpare mer precisa färger.
HZ
Hertz, eller uppdateringsfrekvensen, är en indikator på hur snabbt bilden uppdaterar sig. Ett exempel: har TV:n 120 Hz betyder det 120 bilder i sekunden.
SMART-TV
Beteckning på TV-apparater som kan användas för mer än linjär TV och har en anpassad meny för detta såsom: surfa på internet, använda appar för strömningstjänster som Netflix och HBO.