Sedan internet fick fotfäste och modemen började tjuta hemma i stugorna är kommunikation och chatt en röd tråd över åren. Vare sig det handlar om text, röst eller video har olika system avlöst varandra och öppnat upp för användare att hålla kontakten, vare sig de sitter i samma rum eller tvärs över planeten. En möjlighet att vara tillsammans på avstånd, helt enkelt.
Vi har samlat fyra favoriter, och passar på att fundera lite på vad som gör just dessa speciella. Häng med från IRC till Discord!
IRC – det var här allt började
Det finns få saker som är så synonymt med datornördar och millennieskifte som IRC, Internet Relay Chat. Protokollet skapades av Jarkko Oikarinen redan 1988, men fick rejäl spridning först under senare delen av 90-talet. IRC består av klienter som ansluter till nätverk av servrar, vilka låter användare prata med andra privat eller i kanaler. Här diskuteras allt möjligt – teknik, sport, förhållanden, matlagning, politik, fest… Låter det bekant?
Faktum är att IRC och IRC-klienter populariserade mycket av det som idag känns självklart i program likt Slack och Discord, bland annat koncept som kanaler eller att kunna ”pinga” användare för uppmärksamhet. Många av dagens utvecklare och mjukvaruarkitekter växte upp på IRC med Quakenet, Efnet eller Dalnet som en del av vardagen, så att arvet lever vidare är självklart.
Idag lever IRC en tynande tillvaro. Protokollet används fortfarande, men antalet användare sjunker stadigt. Andra chattprogram har gradvis tagit över där IRC än mer än förut fått stämpeln som något nördigt, skäggigt och lite gammalt. För en hel generation nördar kommer det dock alltid ha en speciell plats i hjärtat.
ICQ – konsten att memorera ett slumpmässigt nummer
ICQ, ”I Seek You”, klev in på scenen under sent 90-tal och blev snabbt en storfavorit bland många användare. Till skillnad från många IRC-klienters terminalliknande och lite avskräckande fönster hade ICQ ljudeffekter, roliga färger, typsnitt och massa funktioner för att på olika sätt göra kommunikationen lite häftigare för en nyfrälst internet-generation. ICQ var kort och gott lättare att komma igång med, och det märktes när populariteten sköt genom taket.
Än idag minns nog många några saker från ICQ. Till att börja med, ”tågljudet” som vrålade från PC-högtalarna i datasalen och totalt brände alla chanser för lite diskret chattande under lektionen. Kanske ”klickljudet” för varje skrivet tecken, jättehäftigt men också vansinnigt irriterande. Samt inte minst, alla dessa ICQ-nummer – upp med handen där hemma, kommer du fortfarande ihåg ditt?
ICQ tappade sakta men säkert i popularitet efter millennieskiftet, i takt med att framför allt MSN Messenger vann mark bland yngre internetanvändare. Microsofts alternativ var lite mindre avskräckande, och dessutom integrerat i senare versioner av Windows. Faktum är dock att i skrivande stund går ICQ fortfarande att använda, samtidigt som MSN Messenger sedan länge är nedstängt. Skrattar bäst som skrattar sist?
TeamSpeak – låt mig lyssna på din komprimerade stämma
I takt med allt högre bandbredd och snabbare datorer blev det också stadigt mer populärt att använda rösten för att chatta – speciellt i kombination med spelande på nätet. Det är idag något självklart, men i en tid när 56K V.90 var standard och Pentium III på allas läppar fanns helt enkelt inget utbrett användande – varför inte bara ringa, liksom?
En av de allra första mjukvarorna som fick spridning hette Roger Wilco, men den riktiga populariteten kom först med TeamSpeak. Programmet lanserades 2001, och lät användare ansluta till en server för att prata med varandra i olika kanaler – via rösten. Tack vare olika kvalitetsnivåer och andra inställningar fungerade tekniken hyfsat även för de med riktig dålig uppkoppling, vilket i ärlighetens namn var de allra flesta.
TeamSpeak var speciellt viktigt för gamers och multiplayer. Här bildades snabbt gäng som hängde och spelade tillsammans, kväll efter kväll. Att snabbt kunna koordinera och samarbeta med sitt lag var något relativt nytt, vilket öppnade upp för en till dimension av spelandet. Kombinera det med svulstiga spel som Battlefield-serien där uppåt 64 spelare gjorde upp på stora slagfält, och resultatet blev i det närmaste episkt.
Likt mycket annat har TeamSpeak idag till stor del ersatts. Först gick många användare över till konkurrerande lösningar som Ventrilo (där man kan sitta när man spelar Dota) eller Mumble, men framför allt till dagens mastodont på marknaden – Discord.
Discord – alla ska med
Att Discord bara funnits i lite över fem år är egentligen otroligt. För en hel generation av yngre gamers är det självklara, kanske enda, valet när det kommer till chatt – både i text, med röst och nu även med video. Vare sig du sitter vid din dator eller har mobilen i handen som finns klienten där, alltid redo att servera dig senaste nytt från någon av alla dina servrar.
Discord dundrade in på marknaden 2015, och växte snabbt i popularitet. Programmet kombinerar kanal- och användartänket från till exempel IRC med röstkanaler från TeamSpeak och liknande lösningar. Till det kommer väldigt enkla processer för att komma igång, integrationer med många spel, stöd för tiotusentals användare på samma server samt gott om extrafunktioner riktade mot gamers. Resultatet är inget annat än en succé, med över 100 miljoner aktiva användare varje månad under 2020. Det spelas tillsammans, det chattas, skrattas, delas bilder, skojas och bråkas.
Vissa hittar vänner för livet, och andra i alla fall det perfekta gänget att gamea med. För trots att Discord jobbar mot ett bredare fokus är det fortfarande bland gamers som tjänsten är allra starkast.
Allt tyder på att Discord är här för att stanna – i alla fall den närmaste tiden. För vem vet vad som väntar runt hörnet, kanske när VR-headset blir var mans egendom…