Tips för en snabbare gamingdator - Komplett.se
,

Tips för en snabbare gamingdator

Publicerad 29. apr 2022 14:57, uppdaterad 07. jul 2023 10:00

Känns datorn lite extra långsam? Hänger den inte med i de senaste spelen längre? Vi har samlat några tips och uppslag som kan vässa din gamingupplevelse!

Lägg spelen på en snabb M.2-enhet

Inget är så frustrerande som att vänta på laddningsskärmar i favoritspelet. Visst – tipsen i Warzone är väl charmiga första gångerna, men nyhetens behag tynar snabbt bort. Genom att se till spelen ligger på en snabb lagringsenhet hjälper du till att minimera laddningstiderna – och det är kalastrevligt!

Om möjligt, satsa på en modern M.2-variant med PCI Express 3.0 eller 4.0. Saknar din PC stöd för det går en SATA-ansluten variant också bra – och är en stor uppgradering om dina spel idag ligger på en mekanisk hårddisk!

  


Uppgradera grafikkortet för högre FPS

Börjar din dator bli lite till åren? Du kanske har investerat i en ny, fet, gamingskärm – som givetvis kräver ännu mer prestanda för att hålla bildfrekvensen på topp? Grafikkortet är en av de viktigaste komponenterna för hög bildfrekvens och uppskruvade detaljnivåer. Sitter du på ett äldre Geforce- eller Radeon-kort kan det absolut vara dags att uppgradera!

Spana in en modell från Nvidia Geforce RTX 4000-serien eller AMD Radeon RX 6000 eller 7000-familjen. Då får du moderna kretsar med de senaste funktionerna, som till exempel stöd för ray tracing.

      

Uppdatera dina drivrutiner

Påkostad hårdvara i all ära – det hjälper inte långt om drivrutinerna är hopplöst utdaterade. Drivrutinerna är mjukvaran som berättar för Windows hur olika komponenter fungerar och hur de ska styras. Speciellt för komponenter som grafikkortet är det viktigt med uppdaterade varianter – annars kan speciellt nyare spel få allt från sämre prestanda till grafikproblem eller artefakter.

De senaste drivrutinerna finns oftast på tillverkarnas webbplatser. När det gäller grafikkort hittar du för Nvidia Geforce här samt för AMD Radeon här.

   

Installera mer RAM

Internminne är viktigt – här lagras allt som datorn arbetar med, och informationen flyttas blixtsnabbt över till framför allt processorn vid behov. För lite RAM gör att all data inte får plats, vilket kan ge effekter som ryckiga spel, längre laddningstider eller texturer som tar tid på sig att synas ordentligt.

En bra tumregel är minst 16 GB RAM, men gärna 32 GB för att verkligen vara redo för de senaste spelen. Glöm bara inte att kolla vilken minnestyp du har i just din dator, så att du uppgraderar med rätt moduler!

  

 

Stäng onödiga program i bakgrunden

Moderna datorer med gott om minne, smarta operativsystem och snabba processorer klarar av väldigt många saker samtidigt. Att ha lite småprogram igång i bakgrunden är oftast inget problem – vi snackar inte gammelburkar från millennieskiftet här. Men, börjar du rulla RAW-filer i Photoshop, ett Blender-projekt eller dubbla webbläsare med 100 flikar styck är det en annan femma.

Ta en vända och stäng ned alla onödiga program innan du börjar spela. Det gäller speciellt mjukvaror som använder processorn eller grafikkortet – du vill ju få alla resurser till ditt spel, inte något onödigt i bakgrunden!

 

För dig som behöver mer avancerade lösningar!

Har du gått igenom de andra fem tidigare punkterna utan att du fått bukt med din något långsamma speldator? Då är det väl bra att vi tagit fram fem, mer avancerade lösningar som är värda att testa!

 

Aktivera XMP eller EXPO

Även om du har snabbt minne i din dator är det inte nödvändigtvis så att du utnyttjar deras fulla potential. Därför kan det vara värt att aktivera XMP eller EXPO. XMP står för Extreme Memory Profile, och är Intels teknik för olika minnesprofiler man kan växla mellan. Detta låter dig helt enkelt välja en profil med högre hastighet när behovet uppstår.

Detta är som sagt Intels teknik. Du ska dock inte tro att konkurrenten AMD inte har hängt med! Ett motsvarande system är också tillgängligt för AMD, då kallas det för EXPO eller, för DDR4, så kan det heta: AMP, AMD Memory Profile eller DOCP, beroende på moderkort.

Tekniken ger dig alltså möjligheten att köra högpresterande minnen bättre och snabbare än branschens DDR-standard.

 

Stäng av sökindexering och molnlagring

Alla som är dåliga på att säkerhetskopiera sina filer eller som ofta glömmer att spara viktiga arbetsdokument, har förmodligen jublat över alla automatiska lagringslösningar som dykt upp i form av molnlagring. Och på tal om automatisering – sökindexeringen i Windows är inte heller någon dum uppfinning, då du slipper att skapa ett eget halvdant system. Men det mesta har en baksida. Dessa automatiska funktioner kräver såklart sitt från din dator. Om datorn börjat bli trög, kan det vara en bra idé att stänga av dessa funktioner så att du utan hinder kan bekämpa dina spelfiender.

   

Inaktivera autostartprogram

De flesta genvägar kommer innebära någon form av hinder på vägen. För att ge datorn de bästa förutsättningarna för en snabb uppstart och kort svarstid i de program du använder, rekommenderas det att inaktivera alla autostartprogram du har aktiva på din dator. Detta kan göras på flera olika sätt, men tillvägagångssättet i Windows 10 samt 11 är väldigt lika. Håll ner CTRL + Shift + Escape för att få upp "task manager", eller aktivitetshanteraren som det heter på svenska. Välj fliken "autostart", högerklicka och inaktivera sedan de program som du inte vill ska starta samtidigt som Windows.

 

 

Kontrollera att du har tillräcklig kylning

Ordentlig kylning är a och o när du vill få ut maximal prestanda ur din dator. En överhettad processor eller grafikkort kan sänka sin prestanda för att inte överhettas, så kallad "throttling". Ett sätt att ha temperaturerna under uppsikt är via ett övervakningsprogram för din hårdvara, som t.ex. HWiNFO, eller HWMonitor. Dessa läser av datorns "hälsosensorer" som bl.a. övervakar spänning, temperatur, ström, fläkt- och klockhastighet. Du kan också använda program som Prime95 och FurMark, för att stresstesta din dator och kontrollera att komponenterna håller måttet vid hög belastning.

 

Kontrollera att SSD och GPU har monterats i rätt port

Beroende på din kombination av moderkort och CPU kan det hända att dina komponenter helt enkelt får för få PCIe-banor, om din M.2-SSD eller GPU är monterade i fel portar. Många moderkort har tydliga rekommendationer för hur man ska montera dessa. Titta närmare i manualen för ditt moderkort och kontrollera att inga komponenter begränsas p.g.a. vart de är monterade.

 

 

Den sista utvägen – skaffa dig en helt ny dator

Okej – det är dags att gilla läget, din trotjänare till gamingburk är så pass utdaterad att nya komponenter eller uppdaterad mjukvara helt enkelt inte hjälper. Det är dags att börja om från början. Här har du egentligen två val – antingen köper du dina delar löst och bygger datorn själv, eller så köper du en färdig maskin som en proffsbyggare skruvat ihop.

Oavsett vad du väljer har vi vad du behöver. Allt från lösa komponenter och byggverktyg till våra egna Komplett-PC – handbyggda maskiner med samma komponenter som entusiasterna själva använder.

Du hittar våra Komplett-PC här!

 Spana in Back to Gaming för de bästa erbjudandena på allt du behöver för att spela i höst!