Att hålla processor, grafikkort och andra delar svala har alltid varit viktigt. Men med moderna komponenter kan det dessutom göra ordentligt avtryck på prestandan.
Kylning har alltid varit på tapeten
Rätt kylning har länge varit A och O. Samtidigt har tiderna förändrats – för 10-15 år sedan var det helt okej att en fet gaming-PC väsnades en del, vilket gjorde att snabbroterande 80 mm-fläktar eller liknande hängde med fint.
Lite oljud från datorn var snarast status och visade på grym prestanda, lite som när någon varvar en V12:a på gatan utanför.
Idag är det viktigare med tyst gång, absolut vid vila men helst också när spelen rullar. Utvecklingen har gått mot större fläktar i 120- och 140 mm-klassen, som i sin tur roterar betydligt långsammare än sina vrålande 4000 RPM-föregångare. En större fläkt kan helt enkelt flytta betydligt mer luft per varv – vilket är själva huvudpoängen.
Turbofunktionerna ändrade allt
Samtidigt har komponenterna utvecklats. Olika turbo-funktioner är numera standard, där klockfrekvenserna justeras löpande baserat på parametrar som belastning, effektåtgång och – just det, temperatur. Alla moderna processorer och grafikkort från AMD, Intel och Nvidia håller koll på temperaturen, och anpassar prestandan när det börjar bli svettigt.
Resultatet är att bra kylning inte bara ger en fin temperaturavläsning – det har också direkt inverkan på prestandan, där skillnaden mellan en bra och en dålig lösning kan vara en hel hög eftersökta FPS. Som grädde på moset har komponenter generellt en längre livslängd om de inte blir för varma, något som också talar för att rätt kylning är viktigt. Så hur håller man tempreturerna i schack?
En bättre processorkylare kan göra skillnad
De medföljande kylarna från AMD och Intel fungerar oftast helt okej – men de har inte kapacitet att hålla processorn sval varma dagar, eller om ditt chassi inte har bra luftgenomströmning. Då kan prestandan påverkas, samtidigt som ljudnivån ökar drastiskt när temperaturerna sticker iväg.
Även en enkel tornkylare med 120- eller 140 mm-fläkt gör ofta stor skillnad. Det är mer metall att fördela värmen på, samtidigt som den större fläkten flyttar mer luft till en lägre ljudnivå. Monteringen är ofta ganska enkel – ta det lugnt och använd ESD-skydd!
Glöm inte städa datorn regelbundet!
Damm är din dators värsta fiende! Med ett grått täcke över komponenter och fläktblad försämras kylningen drastiskt. En delvis blockerad processorkylare eller ett grafikkort där flänsen korkats igen kan innebära att temperaturerna snabbt springer iväg – och att prestandan faller som en sten, speciellt när sommarvärmen lurar utanför.
Fläktfilter och liknande kan enkelt plockas loss och dammsugas av. Om själva insidan samlat på sig damm är det enklaste sättet att städa ur maskinen nästan att vara utomhus. Plugga ur alla kablar, skruva av chassisidan och blås ur datorn ordentligt med tryckluft!
Grafikkortet sköter sig självt – nästan
När det kommer till grafikkort är de mer eller mindre självstyrande. Speciellt i de högre prisklasserna sitter ofta biffiga kylare med integrerade fläktkontroller som själva fixar balansen mellan temperaturer, ljudnivå och prestanda. Visst går det att justera ytterligare i till exempel MSI Afterburner – men ofta är modellerna hyfsat intrimmade redan ur kartong.
Här handlar det i stället mest om att ge systemet bästa möjliga förutsättningar. Se till att ha ett välventilerat chassi med 120- eller 140 mm-fläktar som ger ett bra flöde – gärna över grafikkortet, så att uppvärmd luft forslas bort. Fläktarna kan oftast styras, så att de till exempel bara går upp i varvtal när grafikkortet eller processorn kommer över en viss temperatur.
Är du på jakt efter uppgraderingar till din kylning? Eller kanske en helt ny maskin? Spana in Back to Gaming för de bästa erbjudandena på allt du behöver för att spela i höst!