Det är varken svårt eller svindyrt att börja experimentera med smarta hem, där några smarta lampor och en röstassistent bjuder på ett enkelt smakprov av framtiden.
Smarta hem har varit i startgroparna i många år, med löften om att göra din vardag till en automatiserad dröm med smart belysning, högtalarsystem och hushållsapparater. Företagen som satsar på att just smarta funktioner är nästa steg i teknikutvecklingen är otaliga och tillhörande produkter likaså. Vid första anblick på utbudet kan det kännas som ett enormt steg att hoppa på tåget och själv undersöka om det smarta hemmet är något för dig, men faktum är att tröskeln är relativt lätt att hoppa över – särskilt för den som vill doppa tårna.
Tilläggas kan att det breda området om smarta hem och sakernas internet (IOT, Internet of Things) erbjuder betydligt mer än ett fotbad. För den som får blodad tand går det att djupdyka ordentligt och kombinera produkter som kan köpas med egna konstruktioner och servrar för att styra och övervaka det hela.
Med betydligt enklare medel går det dock att göra en hel del. Vad sägs om att släcka sovrummet och ställa väckarklockan med ett enkelt röstkommando, eller starta kaffebryggaren när det är dags att stiga upp?
Lampor för några hundralappar en inkörsport
Smarta lampor och strömbrytare är en verklig instegsprodukt och är både relativt billiga och enkla att komma igång med. En smart lampa finns i utföranden som passar i vanliga lampsocklar, men också som exempelvis ljusslingor eller vägghängd belysning. Strömbrytarna är istället ett simpelt relä som placeras i eluttaget, för att kunna bryta och koppla på strömmen till vad som än är anslutet i andra änden.
Därmed kan de användas för att det mesta som startar när kontakten sätts i väggen – inklusive lampor som inte ligger i “smart”-kategorin.
Wifi och teknikjättar förenklar styrning
Gemensamt för majoriteten av sådana enkla produkter är att allt som behövs för att kontrollera dem är en Wifi-anslutning och en applikation för telefonen. Anslutningsprocessen varierar från produkt till produkt, men tar i regel ett fåtal minuter och sedan kan telefonen användas som fjärrkontroll. En uppenbar nackdel för den som köper flera smarta prylar av det här slaget är att de inte nödvändigtvis styrs genom samma applikation – åtminstone inte vid första anblick.
Många prylar är nämligen ofta väldigt snarlika, ibland till och med samma hårdvara med olika namn på kartongen och mjukvaran. I sådana fall kan produkterna styras direkt med samma applikation, men det finns ett alternativ som kan fungera ännu smidigare: Central styrning genom teknikjättarnas system.
Google, Amazon och Apple har alla välpolerade system för att styra smarta hem, där företagens tre röstassistenter finns både för telefoner och som dedikerade högtalare.
En stor andel av den smarta belysningen eller strömbrytarna skyltar om kompatibilitet med ett eller flera sådana system och kan således direkt eller via de egna applikationerna kopplas in för att styras genom en enda applikation.
I dessa system går det att utforma alla möjliga rutiner, som att tända lampan i fönstret när solen går ned. Om en smart högtalare dessutom kopplas in kan dimensioner som en väderuppdatering på morgonkvisten eller tidtagarur vid matlagning enkelt läggas till. Bara fantasin sätter gränser!
Matter gör smarta hemmet ännu smartare
Med en smart högtalare, några lampor och ett par strömbrytare är det alltså fullt möjligt att skapa ett hem som andas framtid redan idag – och bättre kommer det att bli.
Det gytter av företagsspecifika protokoll för styrning kommer sakta men säkert att övergå till Matter, som är ett koncept som alla stora smarta hem-aktörer enas kring. Det är inte ett hinder för att smygstarta det smarta hemmet redan nu, men lovar gott för den som får mersmak!