Prismatch*Prismatch*
Slik velger du riktig ruter

Krånglar ditt hemmanätverk? Så väljer du rätt router

Publicerad 10. apr 2018 09:20, uppdaterad 23. okt 2018 10:14

Det är få saker som är så frustrerande som ”buffring” och dålig internetanslutning. Har du inte en tillräckligt kraftfull router, kan det hända att det är den som är anledningen till att ditt internet upplevs trögt.

Många betalar mycket pengar för att få snabbt internet hemma, men om den tekniska utrustningen saknas hjälper det inte med blixtsnabbt bredband. Internethastigheten blir nämligen inte snabbare än den svagaste länken – som i många fall är routern.

-  Om nätverket kan jämföras med dina blodådror i kroppen, är routern själva hjärtat. Routern tar internetsignalen in i ditt hem och fördelar ut den till de olika enheterna som ska kopplas till det trådlösa nätverket, förklarar Tomas Kristiansen, som är ansvarig för nätverk och smarta hem hos Komplett.

Det är routerns primärhastighet som avgör hur snabbt du upplever internethastigheten.

Kristiansen understryker att det viktigaste att tänka på när du ska köpa ny router är hur många enheter du önskar koppla upp trådlöst. Ju fler enheter som ska kopplas till samma router, desto kraftfullare router behöver du.

- Har du en Apple-TV, tre smarttelefoner, flera datorer och kanske till och med några smarta hem-enheter anslutna till samma nätverk, måste du ha en router som är tillräckligt kraftfull att hantera det.

 

I och med att få av oss köper ny router särskilt ofta, är det inte alla som vet vilka standarder och sifferkombinationer som är relevanta att känna till för att välja rätt router. Smart har samlat begreppen du behöver förhålla dig till (och struntat i det mest avancerade):

 

Dessa specifikationer bör du kolla efter

De flesta routrar som säljs i Sverige idag har AC-standard. AC-standarden är bra på att hantera många enheter anslutna till samma lokala nätverk (LAN).

- Nya AC-routrar har som regel två till tre band, och många av dem är så smarta att de automatiskt fördelar användarna på banden med högst hastighet och lägst trafik, förklarar Kristiansen.

Med ”band” menar vi frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz, som används vid trådlös kommunikation i Sverige. Nyare routrar skickar signaler via båda banden, så kallad dual-band eller tri-band, medan äldre modeller skickar enbart via 2,4 GHz-bandet – som har en lägre maximal hastighet.

Dual- och tri-band gör att du kan streama i HD-kvalitet på det snabba 5 GHz-bandet, samtidigt som du kan läsa nyheter och e-post på det stabila 2,4 GHz-bandet – utan några störningar.

   

Utöver dessa specifikationer bör du kolla extra på sifferkoderna som de olika router-modellerna har i namnet.

- Talet som följer efter bokstäverna (AC) indikerar den maximala dataöverföringshastigheten du kan uppnå på ditt trådlösa nätverk – enkelt förklarat hur snabb och kraftfull routern är, säger Kristiansen.

Till exempel, en router med ”AC1750” i namnet har en teoretisk maxhastighet på 1750 megabit per sekund. Ju högre talet är, desto mer kraftfull är routern. De mest kraftfulla modellerna på marknaden, även kallade gaming-routrar, ligger på AC3000 och uppåt i hastighet.

- Hur hög hastighet du behöver beror helt på användningen. En billigare router med hastigheten AC1750 räcker bra till en liten familj eller ett mindre boende, förklarar Kristiansen och fortsätter:

- AC-routrar med hög sifferkod har ofta både bra räckvidd och kraftfull processor. Om du spelar och streamar mycket film, kräver det mycket resurser. Ha det i åtanke när du väljer router.

   

Utöver specifikationerna som gör att routern levererar hög hastighet och tillräckligt kraftfull trådlös signal i ditt hem, är det flera andra funktioner du kan kolla på.

- Gästnätverk, föräldrakontroll och prioriterat nät följer med som standard på lite mer avancerade routrar. Du kan exempelvis bestämma att tillgången till Internet på barnens iPad ska slås av vid en bestämd tid och vilka enheter i huset som ska prioriteras och ges högre bandbredd.

Var noga med placering

Ett vanligt fel som många gör är att placera routern långt ifrån där man sitter och använder nätverksåtkomst. Signalen är som starkast inom några meters radie från routern. I stora bostäder behöver man därför räckviddsförlängarare, även kallad range extender – en extra sändare som kopplas in för att förstärka nätverkssignalen och utvidga den trådlösa täckningen.

  

   

Dessutom kan husets byggmaterial ha stor inverkan på signalstyrkan. Placerar du exempelvis routern på baksidan av en murvägg eller en skorsten, kommer signalen bli väldigt mycket sämre på andra sidan.

- Det finns många appar som mäter hastigheten på nätet och kan hjälpa dig att lokalisera ”blindspots”. Då kan du köpa en range extender där det behövs eller flytta routern, tipsar Kristiansen.
Speedtest by Ookla mäter hastigheten på nätet och är tillgänglig för iPhone och Android.