Det är mer än bara storleken som räknas när du ska välja datorskärm. Här är allt du behöver veta för att köpa rätt datorskärm – oavsett om du spelar eller är ute efter en ”all round”-skärm.
Med mängder av datorskärmar på marknaden är det inte lätt att veta vad man ska köpa – särskilt om du inte är säker på vad som skiljer de olika modellerna från varandra.
- Det är inte alla som förstår att skärmen är en väsentlig del av dator-upplevelsen. Det är därför viktigt att göra lite research innan du bestämmer dig, säger Are Sørensen som är nordisk produktchef för monitorer, projektorer, skrivare och scanners hos Komplett.
Det allra viktigaste är att kartlägga vilket behov du faktiskt har, menar han.
- Det är viktigt att skärmen är i samma klass som datorn man äger. Det hjälper inte att ha ett väldigt bra grafikkort i datorn om du inte ar en tillräckligt bra skärm. På samma sätt kräver en dyr spelskärm med hög upplösning och hög Hertz mycket av din dator, och särskilt grafikkortet, påpekar Sørensen.
Läst den här? Så får du snabbare dator med mer RAM
Dessa specifikationer bör du titta på
Utöver att köpa en skärm som passar din dators prestanda, är det viktigt att försäkra sig om att den passar till ditt användningsområde. En del är anpassade för att jobba med grafik, och andra till spel.
Se vårt stora utval av PC-skärmar här
Här är en översikt över specifikationer du kan kolla efter när du står inför ett skärmköp, så du är säker på att du väljer en modell du blir nöjd med.
Storlek
När det gäller storlek på skärmen, är det viktigt att välja en du är komfortabel med. Ju större skärm, desto mer måste du betala för den. – Det är svårt att säga exakt hur stor skärmen bör vara. Idag är det vanligast med 24 och 27 tums skärmar, även om det finns betydligt mycket större skärmar på marknaden, berättar Sørensen.
Läs mer: Så väljer du rätt router
Panel
Det är viktigt att få en översikt över vilken panel som passar dig. I dator-världen pratar man i stort sett om tre olika paneltyper: TN-panel, VA-panel och IPS-panel.
TN-panel (Twisted Nematic)- panel är den vanligaste paneltypen. Den här typen av panel har lägst responstid och är därför väldigt bra till att spela på. Svagheten är att dessa paneler har oprecis färgåtergivning och smal insynsvinkel. Färgerna blir snabbt mörka och bleknar om man inte sitter precis framför skärmen.
- TN-paneler är bäst anpassade till spel med högt tempo, där responstiden är viktig för att hänga med på allt som händer i spelet, men passar också till kontor och generell användning på grund av det lägre priset, säger Sørensen
VA (Vertical Alignment)-panel (inkluderar S-PVA, AMVA och HMVA) har bättre färgåtergivning och insynsvinkel än TN-paneler, men har något långsammare responstid än TN eller IPS-paneler. VA-paneler ger också den bästa kontrasten och svärta, men har något högre signalförsening (input lag).
Den sista typen, IPS (In-panel-switching)-panel (inkluderat S-IPS, H-IPS, PLS och AHVA), betraktas generellt som den bästa ”all round”-panelen, och passar till de flesta användningsområden. Den har bra färgåtergivning, insynsvinkel och bildkvalitet, något som gör den väldigt bra ägnad till grafiskt arbete. Kontrast och svärta är däremot inte riktigt lika bra som en VA-panel. En del IPS-paneler har responstid ned till 4 ms och då funkar de även bra för spel med snabba rörelser.
Upplösning på skärmen
Du måste överväga vilken upplösning du behöver. Ju högre upplösning skärmen har, desto skarpare är bilden. Lyckligtvis kommer de allra flesta av dagens datorskärmar med relativt hög upplösning – enligt experterna ska det faktiskt svårt att hitta skärm under Full HD-upplösning.
- Ska du däremot ha den allra skarpaste i klassen, bör du gå på en i 4K Ultra HD, tipsar han.
Såg du den här? Nu spelar ”alla” Fortnite – så här kommer även du igång
Uppdateringsfrekvens och responstid
Ska du använda skärmen till att spela? Då är det viktigt att bilden uppdateras så snabbt och exakt som möjligt, och då är det avgörande att skärmens uppdateringsfrekvens (Hz) är tillräckligt hög och att responstiden (ms eller millisekunder) är låg – då förkortas tiden från att en signal skickas till dess att skärmen reagerar.
- En del menar att ögat inte har möjlighet att se skillnad. Personligen menar jag att det är stor skillnad på en skärm med 60 Hz och en med 144 Hz, säger Sørensen.
Hans rekommendation är därför att välja en skärm med en uppgraderingsfrekvens på minst 144 Hz och en responstid på mellan en och två millisekunder.
Är du fortfarande osäker på vad för slags skärm som passar dig? Här är tre bra skärmar för olika användningsområden:
Till spelaren:
Till grafikern