Prismatch*Prismatch*
LAN hemma: Detta behöver du

LAN hemma: Detta behöver du

Publicerad 15. maj 2018 09:56, uppdaterad 11. okt 2019 14:19

Trodde du LAN endast var för stora e-sportklubbar och proffs-spelare? Tänk om! Varför inte prova du också: Så arrangerar du det ultimata LAN:et hemma!

- Det är ett missförstånd att man måste vara ett stort gäng för att ha ett LAN. De flesta hemma-LAN jag har varit på, har vi varit två-fyra personer, säger hobby-spelaren Espen Harring, som är spel-ansvarig hos Komplett.

LAN är en förkortning för ”local area network”, och betyder helt enkelt att två eller flera spelare möts för att spela tillsammans på ett lokalt nätverk. För att arrangera ett LAN behöver man med andra ord varken Elmia i Jönköping, eller flera hundra spelare för att det ska bli lyckat.

Här är några bra råd för hur man arrangerar det ultimata LAN:et hemma – både för rutinerade spelare och för nybörjare.

Förberedelser

När man arrangerar ett hemma-LAN är det en sak som är viktigare än alla andra: Internet! För de allra flesta är nätverket de har hemma mer än tillräckligt, med kom ihåg att kolla så att din router har tillräckligt många utgångar. Det är nämligen mer stabilt att koppla upp sig på nätet med kabel än trådlöst – och det är inte kul när man tappar internet mitt i  ett spel.

- Är ni fler än fyra spelare måste du ha en switch, tipsar Harring

Nästa punkt på listan är ”arenan”. Det är ingen som förväntar sig att du snickrar ihop en stor professionell rigg, men det kan vara bra att städa av bordet, eller göra iordning ett utrymme så att alla får plats – speciellt om deltagarna har med sig stationära datorer med stora gaming-skärmar.

- Förr i tiden samlade jag ihop kompisarna för att ”LANA” nästan varje helg. Då bar jag med mig allt jag hade av utrustning, både min stationära dator, stol och skärm.

Det blev som ett träningspass, berättar Harring och skrattar.

Han understryker att även om han fortfarande föredrar att spela på en stationär dator, går det även bra att spela på en gaming-laptop – eller till och med konsol om man föredrar det.

- Jag har sett folk komma släpandes på en 50” TV för att spela på konsol. Det fungerar helt perfekt, men det är kanske lite opraktiskt med tanke på plats – särskilt när det kommer till hemma-LAN, säger Harring.

Ett bra råd är att på förhand fråga dina vänner vad för slags utrustning de har tänkt ta med sig, så att du vet ungefär hur mycket plats de behöver. De flesta LAN håller på ett par dagar, så kom ihåg att även beräkna plats till ett par luftmadrasser.

Det sociala i fokus

Efter många år som gamer och aktiv medlem i spelklubben Spett Gaming, har Harring bra erfarenhet som både deltagare och arrangör av LAN.

Spett Gaming består av cirka 200 medlemmar som alla har dataspel som hobby. De arrangerar ständigt små och stora träffar, där medlemmarna reser från hela Norge för att spela tillsammans.

- Idag kan man när som helst spela tillsammans med vänner online – men det är mycket trevligare att samla gänget och spela tillsammans, säger Harring.

För han är den sociala aspekten med ett LAN lika viktigt som själva spelandet.

- Sätt gärna av tid till att äta tillsammans, eller samlas framför en konsol och tävla i ett spel som ni aldrig har provat innan. Det bidrar till bra stämning, tipsar Harring.

Kom ihåg rätt utrustning

Mycket av utrustningen som används till gaming är dyrt, inte minst det i toppskiktet. Och även om bra utrustning inte automatiskt gör dig till en bra spelare, är det viktigt att du har en utrustning som du gillar att spela med – speciellt när du ska sitta i några dagar.

Här är expertens lista över all utrustning du behöver för ett lyckat LAN:

Dator:

- Vad för slags dator man föredrar att spela på är väldigt individuellt. Ska du köpa en ny gaming-dator är ett av de viktigaste kriterierna att datorn har ett tillräckligt kraftfullt grafikkort.

Ska du spela spel med hög grafik är detta helt avgörande, säger Harring.

Här hittar du gaming-PC i olika prisklasser

Skärm

När det kommer till skärmar är det inte bara storleken som räknas. I online-spel är det viktigt att hela tiden ha den ”senaste bilden” på skärmen. En bra gaming-skärm har bra uppdateringsfrekvens, responstid och en tillräckligt bra bild som gör att du inte blir trött och sliten i ögonen, berättar experten.

Mus och musmatta:

Det kan kanske verka oviktigt för ”utomstående”, men rätt mus och musmatta har stor betydelse för spelupplevelsen.

Se vårt urval av gamingmöss samt musmattor.

Tangentbord:

- Ta med ett tangentbord som passar till det du ska spela. Personligen föredrar jag stora tangentbord, och jag gillar den taktila känslan du får av ett mekaniskt tangentbord, säger Harring.

Tangentbord

Nätverkskabel:

- eller två. Det är alltid någon som saknar en kabel.

Se urval av nätverkskablar här.

Headset:

Om ljudet inte är i samma klass som grafiken, får du inte en komplett spelupplevelse. Glöm inte headset!

Stort urval av headset i alla prisklasser.

Stol:

Ska du verkligen sitta komfortabelt behöver du en bra gaming-stol. En del stolar kan man till och med luta sig helt tillbaka i, så att man kan sova i den – då har man en slags två-i-ett-lösning och kan därmed lämna madrassen hemma. Det är däremot inte att rekommendera om man rör sig mycket i sömnen.

Sköna gamingstolar för spel i flera timmar

 

Snacks:

Här är det enkla oftast det bästa. Plockmat som är enkel att äta är perfekt. Inköpslistan bör bestå av chips och dryck som innehållet koffein – man vill ju helst inte slösa timmar på sömn.

- Jag rekommenderar att köpa in chips som inte är för feta och fulla av kryddor. Kombinationen tangentbord och ”greasy hands”, är inte särskilt bra, tipsar Harring.