Prismatch*Prismatch*
Are Sørensen i Komplett viser fram de bästa skärmarna

Så hittar du rätt gamingskärm

Publicerad 06. jun 2018 12:31, uppdaterad 09. jun 2021 12:42

Du har precis spenderat tiotusentals kronor på en skräddarsydd speldator. Den blixtsnabba SSD-disken är full av rykande färska spel, grafikkortet spinner igång och processorn jobbar ihärdigt för att verkligen flexa sina muskler.

För en inbiten gamer är skärmen mer än bara en platt bit elektronik.Skärmen är fönstret in till alla slags sagovärldar där han eller hon tillbringar mycket av sin tid.

De bästa gamingskärmarna är dessutom allt annat än bara passiva prylar som enbart förvandlar PC:ns signaler till lysande pixlar. Tvärtom: Tekniken i dagens skärmar påverkar aktivt hur bra spelupplevelse du får, och om du faktiskt drar någon nytta av ditt flashiga grafikkort du har investerat i.

Skärmen är också den datordel som är svårast att gömma undan. Så det är kanske värt mödan att hitta en du verkligen gillar designen på?

Se vårt stora urval av gamingskärmar

De olika paneltyperna har för- och nackdelar

Storlek och upplösning är helt uppenbart det första du måste ta beslut om när du skall finna den bästa skärmen för dig.

Du bör fundera på hur stor plats du har där du sitter och spelar, och hur nära skärmen du sitter innan du bestämmer dig för hur stor skärm du kan kosta på dig. Kom ihåg att ju större skärm desto viktigare att ha hög upplösning.

Ska du ha en riktigt bred skärm bör du prova “curved” som fyller ut mer av ditt naturliga synfält.

Paneltyp och uppdateringsfrekvens är de två andra specifikationerna du måste förhålla dig till när du ska avgöra vilken som är den bästa gamingskärmen för dig. Lite grovt kan panelerna delas upp i tre typer.

TN - Twisted Nematic - är den absolut vanligaste, kanske för att den kombinerar låg responstid med överkomligt pris. Responstiden är den tid skärmen tar på sig att byta färg på en pixel, och det är viktigt i spel där det händer mycket i ett högt tempo. Spelar du sådana spel ofta bör du ha en skärm med en responstid ner till 1-2 ms.

Nackdelen med en TN-skärm är en snäv betraktningsvinkel. Det gör de mindre lämpliga om det är flera som ska titta på den samtidigt och man inte kan sitta rakt framför den.

TN-skärmar är heller inte de bästa på färgåtergivning, och om du sysslar med redigering av naturfoto vid sidan av spelandet bör du tänka både en och två gånger innan du beslutar dig för en sådan.

VA-Panel (Vertical Alignment) däremot är bra på färgåtergivning och kontrast, och när en VA-skärm visar färgen svart kan du lita på att det är så mörkt som att stirra rätt ner i en avgrund. En VA-skärm kan du dessutom se på ur fler vinklar utan att det ser konstigt ut.

Å andra sidan kräver dessa skärmar längre tid att byta färg på pixlarna. Förmodligen är denna panel-typ mindre attraktiv om du är en tävlingsspelare och beroende av att ha marginalerna på din sida.

Paneltypen som kombinerar låg responstid med en bra betraktningsvinkel och bildkvalitet kallas IPS, eller In-Panel-Switching. Denna skärmtyp ger på många sätt de bästa allround-skärmarna, men kan ha lite sämre kontrast och svärta än VA-skärmar. Det har dock inte hindrat dem från att toppa flera datorskärmstester.

Uppdateringsfrekvens

Uppdateringsfrekvensen anges i hertz (Hz) och avgör hur ofta skärmen hämtar ny information från grafikkortet. Ett grafikkort kan producera uppdateringar med ljusets hastighet men det är inte till någon hjälp om skärmen inte kan ta emot uppdateringarna lika snabbt.

De nyaste skärmarna anpassar själva uppdateringsfrekvensen (refresh rate på engelska) efter vad grafikkortet levererar. Problem Solved! Men då bör du i gengäld säkerställa att din skärm är kompatibel med din grafikkortstillverkares teknik: Nvidia använder G-Sync och AMD använder FreeSync.

Mycket att tänka på? Javisst! Men med en riktig gamingskärm har du säkrat dig en bra spelupplevelse i många år framöver.