Prismatch*Prismatch*
RGB: Nå skal PC-en din lyse i alle regnbuens farger

RGB: Nu ska din dator lysa i regnbågens alla färger

Publicerad 09. jul 2018 11:07, uppdaterad 04. sep 2019 23:32

En av de största datortrenderna just nu är att ge datorn en personlig prägel med hjälp av  komponenter som lyser. Här är det du behöver veta om RGB.

Förkortningen RGB står för rött, grönt och blått och är en så kallad additiv färgmodell som först och främst används på en skärm. Lägger du ljuset från dessa primärfärger över varandra och adderar ljus, så får du färgen vit – och när de tre färgerna kombineras kan du skapa nästan alla världens färger.

När vi pratar om RGB i förbindelse med datorer och datorutrustning, menar vi komponenter och produkter som är utrustade med LED-ljus som kan programmeras och skifta i färg.

- Datorer har sett bedrövliga ut i alla år. Men nu har RGB kommit för fullt – det har blivit det stora fenomenet inom datorkomponenter. Orsaken till att det har blivit så populärt tror jag har att göra med att många önskar göra sin datorrigg personlig, förklarar Jarl Roe, sälj- och produktansvarig för gaming hos Komplett.

 

DATOR- OCH GAMING-EXPERT: Jarl Roe hos Komplett förklarar vad du behöver veta om RGB innan du bygger din egen ljusrigg. FOTO: KOMPLETT

Men har det någon betydelse, utöver det estetiska, funderar du kanske på? Enligt Roe är det primärt en  kul grej.

- Det är definitivt en ”gimmick”, men en rolig sådan. Du kan programmera RGB-komponenterna till att skifta färg i takt med det som händer på din skärm, till exempel i ett spel, men du kan också använda RGB till ”performance”. Det kan till exempel vara att ljuset skiftar färg längs ett spektrum mellan grönt och rött – beroende på hur varmt din dator är.

Såg du den här? Inställningarna Fortnite-proffsen använder

Kyl ned din processor med stil, med hjälp av en av marknadens fetaste RGB-vattenkylare:

 

Så kommer du igång med RGB till datorn

Roe har själv ett datorchassi med fönster och glasdörr, så att han kan se de olika datorkomponenterna. Han började med chassifläktar med RGB precis som många andra. Fläktarna är nämligen ofta mest synliga.

- Att köpa ett chassi som du kan se in i är ”step one” om du vill till byta komponenter med RGB, eller bara lägga till några LED-stripes, förklarar han.

Dessa chassifläktar har Roe i sin dator, som du kan se överst i artikeln:

 

Ska du bygga in RGB i datorn, är det två olika lösningar du ska veta om. Den mest vanliga är RGB-komponenter du kan koppla direkt till moderkortet och som du styr med hjälp av en app.

- De flesta nyare moderkort har RGB-kontakt. Denna kontakt passar till de allra flesta nyare RGB-produkter. Har du ett sådant moderkort, kopplar du till komponenterna precis som vanligt och kopplar dessutom till RGB-kontakten. Vill du lägga till fler komponenter, skaffar du dig en RGB-splitter. Kan du bygga dator, är detta lätt som en plätt.

Dessa LED-stips från Corsair fungerar tillsammans med Corsair-fläktarna längre upp i artikeln:

 

Den andra lösningen är att koppla all RGB-belysning till en ljus-kontroller, som kopplas till ditt moderkort. Denna lösning kommer ofta i ett paket med RGB-komponenter, som till exempel tillsammans med en chassifläkt.

- Med en ljus-kontroller kan du styra ljuset fysiskt med kontrollern, eller med en programvara på datorn.

Jag gillar själv sorfware-kontrollern och tycker därmed att denna lösning är den att föredra. Då har du 100 procent kontroll över din ljusrigg.

Kolla också: Så väljer du rätt gaming-skärm

Oavsett vilken lösning du väljer, tipsar Roe dig att välja RGB-komponenter från samma tillverkare eller plattform, då kan du vara säker på att du inte behöver använda olika appar eller program – och på att de kan ”prata med varandra”.

Vill du ha ännu mer RGB-belysning är G.Skills DRAM något för dig:

”Alla” lanserar tillbehör med RGB

Har du inte möjlighet att byta ut chassi och komponenter, eller använder du laptop? Var inte ledsen – alla kan hänga på RGB-trenden!

- RGB har verkligen tagit fart. Du hittar det på laptops också – och på utrustning som möss, headset och högtalare.

Med RGB-tangentbord kan du till exempel använda förprogrammerade inställningar i olika spel, hur tangentbordet ändrar färg beroende på dina inställningar.

- Spelar du ett förstapersonsskjutare-spel, som CS:GO, kan du exempelvis bestämma att enbart tangenterna du använder lyser i spelet, medan alla de andra är ”döda”, säger Roe.

Chroma-tangentborden från Razer har RGB och kan kopplas till de smarta glödlamporna Philips Hue:

Tillverkaren Razer, som bland annat har RGB-tangentbord, har också samarbete med Philips Hue, som har smarta glödlampor. Har du en lampa på ditt skrivbord, kan du koppla glödlampan till programvaran, så att ljuset förändras medan du spelar.

- Under fjolåret lanserade väldigt många tillverkare olika RGB-produkter – och vi ser att trenden fortsätter för fullt i år.