Nu är sommaren här och vi svenskar blir allt mer fokuserade på att hålla koll på vädret. Med en privat väderstation får du uppdateringar direkt – och den kan faktiskt göra meteorologens väderprognos mer exakt.
Enligt Hildegunn Bjerknes, som är ansvarig för smarta hem-produkter hos Komplett, finns det en rad produkter som ger dig bra information om vädret. En gadget som är lite mer avancerad än den gamla goda termometern, är väderstationen från Netatmo.
- I Netatmo-appen får du bland annat översikt över temperatur, tryck, luftfuktighet och du kan även se vilken temperatur som faktiskt upplevs – så som effektiva köldgrader på vintern eller om luftfuktigheten gör att temperaturen upplevs högre på sommaren, förklarar Bjerknes.
Appen visar också en väderprognos för tiden framöver, baserat på data från flera enheter.
Utöver väderstationen, som kommer med en mätare att ha inomhus och en till att ha utomhus, kan du koppla till flera sensorer, vindmätare, nederbördsmätare och övervakningskamera. Informationen från de olika sensorerna samlas då i appen – där du kan hålla koll på inne- och uteklimatet direkt.
- Det kan vara smart att ha flera sensorer inomhus hemma, till exempel en i badrummet. Då kan du hålla koll på luftfuktigheten och se om du behöver göra några åtgärder för att ändra inneklimatet.
Kolla också: Fem anledningar att byta till ett digitalt dörrlås
Få mer exakta uppdateringar från andras väderstationer
Du kan själv välja om du vill dela data med andra och vilka enheter du ska dela information från – eller om endast du ska ha tillgång till data i din app. Väldigt många delar data och i Netatmo-appen kan du få upp en väderkarta som visar bland annat temperatur, regnmängd och vindstyrka i realtid från andra som har samma typ av väderstation.
Ska du iväg på en familjeutflykt till en annan ort, kan du gå in och se om det finns en Netatmo-enhet i närheten av dit du skall. Då kan du se om temperaturen är samma där, eller om en enhet registrerar att det regnar eller blåser kraftigt i området.
Tips! Vid sidan av tryck-mätningen (pressure) i appen, kan det stå en pil upp eller ned. Pilen indikerar om det är ett lågtryck eller högtryck på väg, baserat på data väderstationen hämtar in. Pekar pilen nedåt sjunker trycket – som kan vara en indikation på sämre väder. Pekar pilen uppåt, stiger trycket – något som kan tyda på att bättre väder är på gång.
Din väderstation kan hjälpa meteorologerna
Det är inte bara privatpersoner som använder väderdata från Netatmo-enheterna. Även meteorologerna använder de smarta vädermätningarna som många i Norden har köpt, enligt Yr.no.
Meteorologerna använder i dagsläget observationerna till att korrigera sina temperaturmätningar, men på sikt kan även privata nederbörd- och vindmätare användas.
En av fördelarna med att använda data från privatpersoners väderstationer är att områden som ligger långt från det Meteoriska institutets officiella väderstationer också blir registrerade. Det gör att stora avvik kan reduceras betydligt – och väderprognoserna på Yr.no blir därmed mer exakta.
Har du inte Yr-appen på mobilen? Ladda ned den till din iOS-enhet eller till Android.
Här är några tips till dig som vill ha bättre väderöversikt:
1. Kolla Yr:s radar för att se om regnskurar är på väg
Om du går in på Yr.no, kan du klicka dig in på kartan som visar den norska nederbördsradarn. Här ser du hur nederbörden är just nu och hur den kan träffa inom kort. I appen får du också information om det kommer nederbörd i närheten av dig, men desktop-versionen har mer information.
2. Kolla vädret på flera punkter
Det kan vara smart att kolla vädermätningarna på flera olika ställen – och inte enbart precis där du befinner dig. Ska du ut på havet kan du till exempel kolla mätningar från en fyr i närheten, om du vill veta ifall det är mycket vind.
3. Få mer information om vädret i desktop-versionen av Yr
Det finns mycket information i Yr-appen, men i desktop-versionen av Yr får du en ännu bättre överblick över vädret runt omkring dig. Här hittar du också textnotiser, som är skapade av meteorologerna och du kan se mer specifikt på högtryck- och lågtrycksaktiviteter, animationer och mycket mer.