Trodde du din mobil och pulsklocka var vattentät, men trots det fick problem efter en dag vid havet? Här är troligt förklaringen på varför och vad du ska göra om olyckan är framme.
Det är sommar, sol och varmt i luften. Även om det kanske frestar att hoppa i vattnet direkt när du kommer till stranden, kan det vara smart att tänka till en extra gång.
- Vätska och elektronik är en dålig kombination och det rekommenderas inte att bada med telefonen eller smartklockan, även om det står att den tål vatten, säger Lars Christen Førisdal hos Komplett.
Undvik saltvatten
Även om det går bra att bada med en del tekniska gadgets i sötvatten, är det något helt annat att bada i saltvatten.
- Saltvatten leder elektricitet bra och därför finns det en risk för kortslutning i kretsarna om det kommer in vatten i till exempel mobilen eller smartklockan, säger han.
Saltvatten kan också göra mer skada när det torkar, om det fastnar saltkristaller som förstör packningar i tekniken.
- Därför bör du skölja produkten i sötvatten med en gång om den kommer i kontakt med saltvatten. Det gäller även om enheten har varit i klorvatten, eller om du har spillt läsk, öl eller annan vätska, säger Førisdal.

EXPERT: Lars Christen Førisdal tipsar om hur du kan undvika att förstöra vattentät teknik när du badar i sommar.
Kan kanske räddas
Innan du sköljer produkten i sötvatten, bör du ta ut batteriet så fort du kan.
- Det är viktigt att få ut allt saltvatten så fort som möjligt, om du ska ha en chans att rädda produkten.
Efteråt är det viktigt att torka mobilen eller klockan väl. Innan du sätter in batteriet igen.
- Ett annat tips är att lägga produkten i en skål med okokt ris, för att dra ur fukten, berättar han.
Du kan också lägga den i ett uppvärmt rum, eller i en ugn på låg värme (OBS: Se till så att grillelementen i ugnen inte är på).
Observera att din produkt med stor sannolikhet är förstörd om det har kommit in något saltvatten. Du kan dock testa dessa tips och hoppas att det går bra.
Förbrukad garanti
Om din mobiltelefon eller smartklocka förstörs på grund av saltvatten är din garanti förbrukad. Det hjälper dessvärre inte mycket att klaga till konsumentverket om du har något annat än sötvatten i din enhet.
- Tillverkarens garanti täcker inte skador från till exempel saltvatten, eftersom IP-klassificeringen gäller enbart sötvatten, förklarar Førisdal.
IP-klassificeringen är en internationell standard som visar information om hur resistent enheten är mot genomträngning av fasta föremål, damm och vatten.
Du bör därför kolla IP-klassificeringen på dina produkter, för att ta reda på vad och hur mycket de tål, innan du badar med dem. Du hittar oftast detta i specifikationerna för produkten.