Det finns flera fördelar med att bygga sin egen gaming-dator – och det är faktiskt inte så svårt som många tror. Här är datorexpertens råd.
Om du ska köpa en stationär dator idag har du flera alternativ. Du kan köpa en vanlig dator från en av de kända tillverkarna, du kan köpa en färdigbyggd dator och du kan välja att köpa komponenterna löst och bygga den helt själv.
– De flesta som bygger sin egen dator har nog börjat med att köpa en färdigbyggd dator. När man ser hur många möjligheter som finns, blir man kanske lite intresserad av att bygga själv, säger Pål Fredrik Berg, som är kategorichef för Komplett-PC hos Komplett.
Missa inte denna: RGB: Nu ska din dator lysa i regnbågens alla färger
Idag är informationen man behöver för att bygga en dator mycket mer tillgänglig än tidigare, förklarar han. Nu finns det nämligen tusentals videoguider, blogginlägg och artiklar om vad man bör tänka på och hur man går tillväga. Det är nämligen flera saker man bör känna till innan man sätter igång.
- För det första måste man vara säker på att komponenterna passar ihop. Det är till exempel inte alla processorer som är kompatibla med alla moderkort, och det är inte säkert att komponenter som fysiskt passar ihop är kompatibla ändå, säger Berg och lägger till:
- För det andra är det viktigt att man läser instruktionerna noga. Det är lätt att göra det rätt, men det är också lätt att göra fel – och då måste man i värsta fall köpa nya komponenter.
Att bygga själv säkrar kvalitet i alla led
Den mest uppenbara fördelen med att bygga sin egen dator, är att man har kontroll över alla komponenterna man sätter in i datorn, förklarar datorexperten.
– Vi som är lite ”geek” föredrar ofta att veta vad som finns på insidan av chassit. Då är man säker på att man har kvalitet i alla led.
Gamer? Kolla denna: Detta bör du tänka på för att välja rätt gamingmus
Dessutom är det smart att bygga framtidssäkert när man sätter ihop en dator, så att den inte blir utdaterad med en gång.
- Då blir det inte dyrt att uppgradera några år framåt, och man kan återanvända komponenter. Det är både bra för miljön och plånboken.
Läs dessa tips: Så blir du bra i Fortnite
Tycker du det är svårt att plocka ut komponenter själv, kan du välja ett av våra färdiga paket.
Detta datorpaket är designad för spel som Fortnite. Här får du mycket dator för pengarna:
Vill du ha en mer kraftfull gaming-dator, är detta ett paket som ger dig allt du behöver – och lite till:
Dessa komponenter behöver du
Att bygga sin egen dator behöver inte nödvändigtvis vara dyrt. Enligt Berg kan du utan problem bygga en okej gaming-dator för runt 7000 kronor – men man kan också spendera skyhöga belopp på en dator.
Här uppger datorexperten hos Komplett det viktigaste du bör tänka på om du ska välja ut komponenter till en gaming-dator i dagsläget:
Moderkort
Moderkortet är normalt det första du väljer när du ska bygga en dator. Det viktigaste man bör komma ihåg när man väljer moderkort är att det påverkar vilka alternativ du har när det kommer till övriga komponenter.
Väljer du ett moderkort med Intel-chipset, innebär det att du inte kan välja en AMD-processor – och omvänt – eftersom de inte är kompatibla. Sätter du ihop komponenter som inte har stöd för varandra, kommer datorn helt enkelt inte starta.
– Är du en riktig entusiast bör du välja Intels Z370-moderkort, med stöd för Coffee Lake som är Intels åttonde generation av processorer. Då får du mest prestanda för pengarna, förklarar datorexperten.
Spelar du Fortnite? Inställningarna Fortnite-proffsen använder
CPU (processor)
CPU, moderkort och RAM (minne) är de allra viktigaste komponenterna i datorn. Skall du använda datorn till gaming, är grafikkortet också väldigt viktigt.
Har du ett moderkort med Intel-chipset, menar Kompletts expert att du bör välja en åttonde generations Core i7 Coffee Lake-processor. Denna typ av processor rekommenderas speciellt om du skall hålla på med streaming utöver gaming, eftersom streaming kräver mycket av processorn.
Datorexperten rekommenderat till exempel den här:
RAM (minne)
De allra flesta moderkort idag har två minneskanaler och därför bör man köpa minneskort i ett par eller i ett kit, så att man kan utnyttja bägge kanalerna, förklarar Berg. Utöver att kolla så att man väljer rätt minnestyp till sitt moderkort, till exempel DDR4, bör man minimum ha 8 GB RAM.
En del spel kräver idag 16 GB, men inte alla. Bygger man för att kunna spela de mest kraftfulla spelen, är det förnuftigt att välja lite för mycket än lite för lite.
Kolla denna: Så får du snabbare dator med mer RAM
Grafikkort
Är det någon komponent som ofta kostar lite mer, så är det grafikkortet. Men om du lägger lite extra pengar på grafikkortet, innebär det också att det kommer hålla lite längre, förklarar datorexperten.
Om du spelar mindre krävande spel, som till exempel Fortnite eller CS:GO, menar Berg att det räcker långt med ett GTX 1060-grafikkort. Spelar du lite mer krävande spel, bör du välja ett GTX 1070 Ti. Använder du datorn till streaming och gaming i VR eller i 4K-upplösning, bör du investera i ett GTX 1080 – eller ännu bättre; GTX 1080 TI
Det kan hända att de mest kraftfulla grafikkorten inte är lämpligt att investera i för din användning. Här är det du (eller din plånbok) som måste göra en avvägning.
Här har Komplett tagit fram ett GTX 1060-grafikkort, ett GTX 1070 Ti-grafikkort och ett GTX 1080:
SSD
Att installera en hårddisk är något av det enklaste du kan göra. I dagsläget är det SSD-hårddiskar som gäller och nu är det standarden som heter M.2 du ska satsa på. De är ofta lite dyrare än äldre SSD-hårddiskar, men presterar också mycket bättre, tipsar Berg.
Missa inte den här: Så enkelt är det att byta hårddisk själv
Denna variant från Samsung är väldigt populär och den finns med olika lagringsutrymme:
Extra hårddisk
Många har användning för extra lagringsplats på sin dator. Det är till exempel vanligt att ha operativsystem och spel på sin SSD, medan andra saker lagras på en extern hårddisk. Bygger du in hårddisk på minst 1 TB i lagringsutrymme, har du plats till det mesta på din dator.
Strömförsörjning
När det gäller val av strömförsörjning bör man även här tänka på framtiden, påpekar Berg. Köper du en strömförsörjning med minimum 600-750 Watt, kan du vara säker på att den även kan användas nästa gång du uppgraderar din dator, eller bygger en ny dator.
- Dessutom är det en bra idé att välja en modulär strömförsörjning, där man kan sätta i alla kablar man behöver. Det är bra för luftgenomströmning i chassit.
Chassi
Många fokuserar ofta på att datorn ska se stilren ut. Det finns många olika chassin att bygga datorn i, men de mest populära chassina kommer från märket Fractal Design.
- Det är det chassit vi säljer solklart mest av i hela Skandinavien. Det är stilrent och har bra ljuddämpning.
Chassina från Fractal Design kommer både med och utan fönster och i olika storlekar och färger. Här har vi plockat fram ett svart chassi med fönster:
Detta behöver du utöver komponenterna
Om du inte har byggt en dator tidigare, är manualen som följer med moderkortet en bra och trygg följeslagare under processen, förklarar datorexperten. Där står allt man behöver veta om själva monteringen.
För att få ordning i chassit är det en fördel om man även har buntband tillgängligt och extra kylpasta. Buntband följer ibland med komponenter och även om processorkylaren har medföljande kylpasta, får man ofta en lägre värmeutveckling i processorn genom att använda specialutvecklad pasta, som till exempel Noctua NT-H1, tipsar Berg:
Vill du ha synligt RGB-ljus i datorn, är de här fläktarna från Corsair ett bra alternativ:
– Förutom komponenterna är det väldigt få saker du behöver. Det allra viktigaste är en stjärnskruvmejsel och att man monterar datorn på ett ställe med bra belysning och lite statisk elektricitet, säger Berg.
En köksbänk är till exempel perfekt för uppgiften. Då kan man ta på vasken då och då, för att avlägsna statisk elektricitet – som är komponenternas värsta fiende. Du kan också skaffa dig en anti-statisk armlänk.
- Komponenterna är väldigt sårbara för elektricitet och kan snabbt förstöras av det. Därför ör det viktigt att inte stå på en heltäckningsmatta eller ha raggsockor på fötterna.