Prismatch*Prismatch*
Google Home Mini

Google Home – din nya hjälpreda i hemmet

Publicerad 17. jan 2019 11:00, uppdaterad 24. jan 2019 09:37

Tiden är inne för att säga ”hej” till Google Home. Är du redo för att släppa in en digital assistent i hemmet? Google Home är en väldigt populär produkt som det pratas mycket om just nu, och nu finns den även på svenska. I denna artikel förklarar vi vad en Google Home är, samt hur du använder och installerar den i hemmet.

Vad är Google Home?

Google har utvecklat röststyrning för att assistera elektroniken i smarta hem. Röstassistenen kom för mobiler redan 2017, och nu kommer Google Home stort i Sverige. Enheten är liten och smyger sig in i hemmen med sina 14,28 cm, och den kan vara till stor hjälp i vardagen. Den 24 oktober 2018 kom Google Home äntligen på svenska, något som gör produkten betydligt mer intressant i Sverige.

ASSISTENT I HEMMET: Med Google Home och Google Home Mini kan du få full översikt och hjälp när du behöver det. FOTO: GOOGLE

Hur kommer du igång med Google Home?

Google Home har en enkel setup och fungerar på samma sätt som Chromecast. De som är bekanta med Chromecast kommer märka flera likheter. Efter att ha kopplat enheten till ström måste du dessutom ladda ned Google Home-appen till din smarttelefon; iOS eller Android. Appen ber om tillgång till det trådlösa nätverket och kopplas till din Chromecast, om du har en i hemmet. Installationen är intuitiv och en röst kommer vägleda dig genom hela processen. För bästa möjliga personliga resultat, och varierad användning, bör du lägga in ditt Spotify-konto, Google-konto, Netflix, HBO med flera, så att de kan knytas till assistenten. När allt detta är klart kommer enheten köra ett ljudtest och sedan är du ”good to go”.

Detta kan Google Home göra för dig

Användningsområdena för Google Home är många, och går hand i hand med att våra hem blir allt smartare. Assistenten ger dig full översikt över dagens ärenden, den googlar åt dig, du kan få recept upplästa och den hämtar fram dina favoritlåtar på kommando. Listan kommer bara blir längre allt eftersom marknaden kommer med ständigt smartare produkter. Den nya assistenten kan bidra med en rad uppgifter i hemmet, som att styra Philips Hue-glödlampor, kolla på film på Viaplay, Netflix eller liknande tjänster via Chromecast.

Svenskar är igång med röststyrning

Många svenskar har redan kommit igång med Google Home, och uppger att den är speciellt bra för att styra belysningen och för uppspelning av musik och film. Teknikentusiasten Björn Henning Rørvik, sälj och marknadschef hos Komplett.no, är en av dessa.

- Efter att vi fick Google Home på norska i hemmet har det blivit väldigt enkelt att släcka och tända belysningen med hjälp av röstassistenten. Jag slipper också använda den svårhanterliga timern på spisen när jag lagar mat. Jag lyssnar faktiskt mycket mer på Spotify nu än tidigare, eftersom det är så mycket enklare att starta det med hjälp av Google assistenten – och det gäller oavsett streaming-tjänst. Den har bra humor också. Om du ber den berätta ett skämt så skattar barnen hemma. De använder också Google Home till läxhjälp om det är något de undrar eller behöver översatt.

Spotify som standard

Om du föredrar att assistenten hittar musik från en bestämd tjänst bör du ange denna som standard för ännu enklare användning. Då slipper du till exempel att säga att det är Spotify assistenten skall hämta musiken ifrån, och det räcker att berätta låtnamnet eller namnet på en spellista. Med mini-högtalare placerade runt om i huset kan du dessutom ange vilket rum låten ska spelas i. Om du har Chromacast Audio kan du styra musiken till andra smarta högtalare som har stöd för Google cast, som Sonos. Om du vill ha lite roligt kan du be assistenten hitta en låt genom att sjunga delar av den, perfekt på fest när du inte minns vad låter heter. ”Hej Google, kan du spela den där…”tralla-la-la Thunder!”

Högtalaren pratar svenska

Sedan den 24 oktober 2018 kan du prata svenska med din assistent. Tack vare det har det blivit enklare för de flesta att administrera hemmet. Assistenten fick en svensk röst tidigare 2018, men då främst till mobilen. För dig som har provat denna kommer du känna igen rösten i Google Home.

Så byter du till svenska på Google Home

Om du har den senaste versionen av appen är det möjligt att byta till svenska redan idag, och du kan också välja att ha både svenska och engelska som språk:

Så här gör du det i iOS:

1. Gå in i Google Home-appen
2. Välj Inställningar och scrolla ned till ”Fler inställningar”
3. Gå in på ”Google Assistent” och gå in på ”Språk”
4. Lägg till nytt språk och välj svenska

Detta kan Google Home hjälpa dig med

Skillnaden mellan Home och Mini

Det är inte svårt att se skillnaden mellan Google Home och Google Mini, men vilka roller spelar de i ditt smarta hem? Den största högtalaren heter Google Home och är utöver att vara en central för röststyrning en bra högtalare med en mer markant bas än Google Home Mini.

Home är utrustad med en mer känslig mikrofon, som enkelt uppräcker dina kommandon på avstånd. Dessutom har Home en lättare tillgänglig touch-kontroll där du bland annat kan styra volymen manuellt. Den läckra, runda Mini-enheten är däremot liten och nätt och kan placeras var som helst i hemmet, även den trådlöst om enheten är fulladdad. Värt att notera är att prisskillnaden mellan Home och Mini är just nu på runt 900 kronor.  

Behöver du Google Mini-högtalare?

I bostäder med flera rum kan det vara praktiskt att ha flera öron. Google Home mini är både högtalare och talassistent i ett, så att du inte behöver stå vid Home-enheten för att prata med den. Placera Google Home Mini, som finns i färgerna Charcoal och Chalk, på strategiska platser i huset, så att du kan njuta av dina spellistor i alla rum, samtidigt som du röststyr volym och låtval. ”Hej Google, skruva upp volymen i badrummet”. Du behöver inte berätta för Google vilken högtalare du befinner dig vid, eftersom den trådlöst löser uppdraget.

Ännu smartare i framtiden

Google stoppar inte där. De har utvecklat en rad produkter och kit som är skräddarsydda för att snacka med Google Assistent, de kallar det Google Nest. I denna grupp hittar vi en rad produktgrupper som belysning, underhållning, säkerhet, rengöring och uppvärmning – och vi ser fram emot nästa produkt som kommer vara en del av Google-familjen.