Med 3D-skrivare kan du skapa dina egna föremål
Med en 3D-skrivare är det nästan bara fantasin som sätter gränser.
Du kan skapa allt från ornament och leksaksfigurer till konstruktionsdelar och verktygsföremål. Senaste generationens 3D-skrivare ger oändliga möjligheter för produkter du kan designa och skriva ut själv.
Den allra första 3D-skrivaren kom 1984 och teknologin blev därefter vidareutvecklat huvudsakligen för branscher inom design och produktutveckling. Att kunna skriva ut prototyper och testmodeller individuellt både förenklade arbetsprocesserna och gav stora besparingar. Idag används 3D-skrivare av allt fler industrier/branscher och är numera även tillgängligt för privatpersoner. Både storleken, användarvänligheten och pris gör det nu överkomligt för fler att ha en 3D-skrivare i sitt hem.
Läs också: Mesh-nätverk ger bra täckning i hela hemmet
Så fungerar en 3D-skrivare
Kortfattat blir 3D-föremål utskrivna lager för lager genom att värma/smälta det valda materialet i skrivaren och sedan spraya det med hög precision genom ett tunt munstycke som rör sig baserat på instruktioner från en dator och sedan stelnar/torkar innan nästa lager sprutas på. Det kan med andra ord ta väldigt lång tid att skriva ut en mer komplex design eller ett föremål som kräver många lager.
Den teknik som beskrivs ovan är vad de flesta 3D-skrivare använder för hemmabruk och kallas FDM (Fused Deposition Modeling)
Material (filamenter) till 3D-utskriving
För bara ett par år sedan var urvalet av material eller filamenter mycket smalare än det är idag. I takt med att skrivarna har blivit vidareutvecklade har också de olika typerna av material du kan skriva ut tredimensionellt med blivit många fler. Och ja, olika typer av plast är fortfarande dominerande.
Det här är några av de olika filamenter till 3D-skrivarna du kan köpa idag:
- PLA (bioplast/nedbrytbar, tillverkad av majsstärkelse)
- ABS (oljebaserad plast)
- ASA (som ABS men bättre för exempelvis utomhusbruk)
- PETG (en plast som kombinerar egenskaperna från PLA och ABS)
- CPE (CO polyester)
- PVA (vattenlöslig plast)
- TPE (flexibel plast)
- Nylon
- Textura™ (matt, växtbaserat)
- Trefiber
- Metall – inkluderar bl.a. mässing, koppar, brons.
Vilken slags filament du bör välja beror såklart på vad du ska använda i din skrivare, vad du ska göra och egenskaperna hos de olika materialen. Tänk också på sådant som miljöhänsyn. ABS är till exempel inte biologiskt nedbrytbart och avger gaser som är skadliga för atmosfären. Om möjligt kan du leta efter filament som är tillverkade med naturligt material (som PLA) eller från återvunnet material.
I vårt sortiment av filamenter har vi störst urval av PLA.
Bruksområden – vad kan du skriva ut i 3D?
Idag finns det en rad olika 3D-skrivare på marknaden, där flera är riktade till ”de flesta”. Du kan skriva ut föremål du vanligtvis vill ha köpt, som peggar, handtag/rattar till skåp och hinkar, vasar, ljusstakar, stativ, skyltar, koppar och telefonskal. Något som gått sönder eller behöver du en speciell skruv? Snart kanske du kan skriva ut en ny själv.
Det är också möjligt att skriva ut sådant som en sko, plånböcker och väskor av till exempel flexibel, mjuk plast. Faktum är att hela klädkollektioner designas och tillverkas med hjälp av 3D-utskrift! Just det är kanske mer aktuellt för de som satsar lite mer professionellt. Detsamma kan sägas om de som skriver ut sådant som figurer och modeller som används i film och fotografering – det kan ju göra mycket rimligare och enklare att skaffa rekvisitan man önskar.
3D-modeller
Modeller kan utformas även om du har rätt typ av programvara (och kunskap) men det enklaste sättet är att köpa eller ladda ner färdiga modeller. Till exempel kan du kolla in:
- Thingiverse
- Myminifactory
- CGtrader
- Cults
LEKANDE LÄTT: Giganten Matell planerar att lansera egna 3D-skrivare. FOTO: FOTOLIA
Industriell och professionell användning av 3D-utskrift
De industriella 3D-skrivarna har också utvecklat sig mycket de senaste åren men här kan prislappen vara upp till flera miljoner. Besparingarna och fördelarna kan å andra sidan vara mycket stora.
Möjligheterna för fjärrskrivning möjliggör till exempel snabbare reparationer. Föreställ dig till exempel en oljeplattform, eller ett område som har drabbats av en naturkatastrof där det är svårt att nå med människor och utrustning. Speciella delar som normalt inte finns i lager kan sedan ersättas av en 3D-tryckt reservdel som skickas till skrivaren via Internet.
Ett annat spännande område när det gäller 3D-utskrifter är det medicinska. Proteser kan framställas mycket snabbare och billigare och därmed förbättra vardagen till många som tidigare inte haft möjlighet att få ersatt en kroppsdel.
Exakta modeller av kroppsdelar kan skrivas ut och användas för övning och utbildning. Man försöker även använda 3D-utskrift för att ersätta/sammanfoga delar av skelett.
Framtiden kommer med många spännande möjligheter inom 3D-teknologin. Till exempel kommer det vara möjligt att integrera sensorer och produktion av sammansatt material.
Rekommenderas: Google Home, din nya hjälpreda i hemmet
Se också: vårt 3D printer/skrivar sortiment
Upplagt 20.02.2020
Senast uppdaterat: 20.02.2020