Prismatch*Prismatch*

Kompletts fotoskola

I denna lilla serie ska vi kika lite på vad för typer av kameror som finns, vilka grundinställningar man bör känna till för att förstår hur fotografering fungerar och lite tips och trix för vad du ska tänka på när du tar dina bilder.

 

Del 1

I detta första avsnitt så vi ska börja med att gå genom vilka olika typer av kameror som finns och vad du ska tänka på när du funderar på att köpa en kamera, för att se vilken kamera som passar just dig.

En sak som många tror är att om du köper en dyr och proffsig kamera så tar du automatiskt bra bilder, men så ligger det inte till, det är personen bakom kameran som resultatet beror på. Har ni rätt kunskapen om hur man tar en bild, kan du ta proffsiga bilder med alla kameror.

 

YouTube Video -

Kompaktkameror finns i en mängd olika varianter och storlekar men de som alla har gemensamt är att de ofta är gjorda för att funka som en allround kamera, med inbyggd blixt och ett objektiv med bra zoom, de är alltså gjorda för att funka i alla olika slags foto-situationer och de har generellt sätt väldigt bra batteritid.

Namnet systemkamera betyder att du har möjlighet att byta ut din optik på kameran. Optiken bestämmer hur mycket du kan zooma, hur skarpa dina bilder blir och hur mycket ljus du kan släppa in i kameran, så optiken har en väldigt viktig roll i fotograferandet.

Systemkameror har mycket fler inställningar, valmöjligheter än hos mobil och kompakt kameror, och många fysiska knappar för de funktioner man ofta använder och de sitter lättillgängliga på kamerans bak och ovansida så du snabbt och lätt kan justera efter behov.

Kamerorna i mobilerna blir bara bättre och bättre, och det är ganska många som använder den som sin huvudsakliga kamera.

En mobilkamera är ju väldigt smidigt då den är så liten och du alltid har den med dig, sen har du möjlighet att redigera i en mängd olika appar för att efter det ladda upp och visa dina vänner direkt från mobilen, vilket ju är ganska bekvämt.

 .

YouTube Video -

Del 2

I nästa avsnitt kommer vi att prata lite om grunderna inom fotografering. Det finns ett par saker som är bra att lära sig för att förstå vad som påverkar resultatet i en bild. Dessa är slutartid, bländare, ISO-tal (och vitbalans). 

När man lärt sig dessa inställningar och hur man ska använda dem är det genast mycket roligare att fotografera, för man vet då hur man ska ställa in kameran för att få den bild man vill ha.

Slutartid

Först har vi Slutaren, det är en mekanism som öppnas framför kamerans censor och bestämmer under hur lång tid censorn exponeras för ljus. Tiden som slutaren är öppen kallas för slutartid och denna tid ställer du in i kameran beroende på vad du vill fotografera. 

Om du vill fånga något som rör sig snabbt så är det en kort slutartid som gäller, detta är för att inte få någon rörelse-oskärpa på ditt motiv, som till exempel ett sport-event eller barn som leker.

Om du däremot vill fånga ett vattendrag som rör sig eller få en nattbild att se ut som dag, då är det en lång slutartid som passar till detta, de längre slutartiderna kräver dock att du använder ett stativ och inte kör handhållet, annars kommer du få en väldigt suddigt bild.

Bländaren

Bländaren är ett litet justerbart hål i ditt objektiv som påverkar ljusinsläppet och skärpedjupet.

En stor bländare släpper in mycket ljus och du får ett kort skärpedjup i din bild, vilket passar bra för porträtt till exempel, där man bara vill ha fokus på modellen.

En liten bländare släpper in lite ljus och ger ett längre skärpedjup, vilket passar bra vid landskapsfotografering, där man vill ha allt i fokus och bra skärpa.

 

ISO-talet

ISO-talet bestämmer hur känslig sensorn är för ljuset som släpps in.

Ett högre ISO-tal kräver mindre ljus för att få en bra exponerad bild, vilket är behändigt när du fotograferar i dåligt ljus, men det kommer med ett par nackdelar. Ju högre ISO du använder ju mer burs, lägre färgåtergivning och lägre skärpa får du i din bild.

Det är därför bilder som är tagna i starkt ljus blir mycket bättre än de som är tagna i svagt ljus. Så man vill alltid försöka använda så lågt ISO som möjligt för att få en ren och skarp bild.

.

Del 3

Idag tänkte vi prata lite om lite tips och trix du kan använda dig av för att du ska kunna ta bättre bilder.

Det finns lite enkla grunder som är bra att känna till för att kunna få lite snyggare bilder, hur man sätter motivet i en bild, vilka vinklar och perspektiv man kan använda sig av och så vidare.

Det första vi tänkta ta upp är “tredjedelsregeln” som det kallas. Med detta menas att du tar och delar upp din bild i 9 stycken lika stora delar med 2 lödråtta och 2 vågräta linjer.Sen lägger du ditt motiv eller det du vill ha fokus på i någon av de ställen där linjerna möts. Då hamnar motivet lite till höger eller vänster i bilden och detta upplevs genast som en mer harmonisk och snyggare bild.

Det många gör som när de precis börjat fotografera är att de lägger motivet helt i mitten av bilden, med mycket luft på sidorna och ovanför sitt motiv, vilken ger känslan av en lite stökig och oharmonisk bild, den tomma luften i bilden tillför liksom ingenting.

YouTube Video -