Prismatch*Prismatch*

    

Hur man blir en mästare på Google-sökning

Med dessa trick blir du en bättre och mer exakt Googlare.

Skriv bara din fråga i sökrutan - och vips så har du svaret precis framför dig. Kan du överhuvudtaget komma ihåg en dag när du inte sökt efter något på Google? 

Men det händer också att du inte kan hitta exakt vad du letar efter. Det kan till exempel vara besvärligt att komma tillbaka till en viss artikel eller video som du av misstag kom över, och ibland ger Google dig helt enkelt för många irrelevanta resultat.


Läs också:
 IT-experternas bästa råd vid valet av studie-PC

Smart har fått experter på Google Norge att dela med sig av sina bästa sökningsråd - både tips för att göra dina sökningar mer exakta samt intressanta funktioner du kan behöva i vardagen.

Börja med det enkla

Skärmdump: www.google.se

 

Det ska vara enkelt att söka. Börja genom att skriva in ett namn eller ord. Om du letar efter en plats eller en produkt på en viss plats, skriver du in namnet tillsammans med platsnamnet.

 

Sök med en exakt fras

Skärmdump: www.google.se

 

Letar du efter något där du är säker på hela eller delar av frasen kan du använda citattecken för att förfina resultaten.

 

Inkludera eller ignorera (-) ord i din sökning

 

Skärmdump: www.google.se

 

Du kan använda minustecknet (-) för att indikera vissa saker som du inte ser i sökresultaten. Vill du läsa om Rosenborg, men inte fotbollsklubben, kan du söka rosenborg -rbk. Om du fortsatt vill ha resultat från Trondheim och inte av Rosenborgs slott i Köpenhamn, kan du inkludera Trondheim: rosenborg trondheim -rbk, eller utelämna Köpenhamn: rosenborg -rbk -köpenhamn..

 

Använd * för saknade ord

Skärmdump: www.google.se

 

Om du kommer ihåg en mening, men är osäker på något av orden, kan du använda citattecken runt frasen och ersätta ordet som saknas med en stjärna. Då gissar Google det saknade ordet, men kommer fortfarande att visa resultat med alla orden.

 

Sök inom en specifik webbplats eller domän

Skärmdump: www.google.se

 

Många webbplatser låter dig söka i innehållet på webbplatsen, men den här funktionen fungerar inte alltid optimalt. Skriv in site: i sökrutan på Google, följt av webbplatsens domän och det du letar efter, så att du bara får upp de resultat som leder till denna webbplats. Om du vill begränsa en sökning till endast svenska sidor kan du ange site:se i sökrutan.


Är du student?
Dessa enkla grepp kan göra dig mer produktiv

 

Sök efter filtyp

Skärmdump: www.google.se

 

Om du söker efter dokument som är publicerade i ett visst format, till exempel som ett kalkylblad eller en presentation, kan du begränsa sökningen till dessa dokumenttyper. Sök efter specifika filtyper som .pdf, .ppt eller .xls, genom att lägga till filetype: och filförkortningen med tre tecken.

 

Räkna om valuta

Skärmdump: www.google.se

 

Sökfältet kan användas till mycket mer än att hitta sidor med relevant information. Du kan få svar på en hel del av det vi undrar om i vardagen direkt i resultatlistan.

Vare sig du är ute och reser eller kollar priser på nätet, så kan du använda sökrutan för att konvertera alla valutor i världen med uppdaterade växelkurser. Ange till exempel100 USD i SEK för att konvertera från USD till SEK.

 

Omvandla olika måttenheter

 Skärmdump: www.google.se

 

Det finns många olika måttenheter, och chanserna är goda att du kan få dem omräknade direkt i sökrutan. Försök till exempel med 70 miles i km.

 

Ta reda på vad klockan är

 Skärmdump: www.google.se

 

Om du vill få tag på någon i en annan tidszon kanske du först vill kolla vad klockan är där personen befinner sig. Skriv helt enkelt time new york i sökrutan för att få den lokala tiden i New York.

 

Kontrollera om ditt flyg är i tid

 Skärmdump: www.google.se

 

Om du ska ut och flyga eller hämta någon på flygplatsen kan det vara bra att kontrollera om det är förseningar. Ange flygnumret i sökrutan och få svaret direkt, till exempel flight sk844.

 

Hitta populära tider

Skärmdump: www.google.se

 

 

Om du planerar en resa till IKEA eller en populär restaurang, kan du använda Google för att kontrollera vilka tider på dygnet och vilka dagar som är mest hektiska – så att du helt enkelt kan undvika den värsta stressen. Om du till exempel söker «ikea slependen» får du inte bara vägbeskrivningar och öppettider, men också en grafisk kurva över “populära tider” som hjälper dig att välja rätt dag och tid.

Läs också: Hitta rätt laptop för dig.