Prismatch*Prismatch*

FOTO: PIXABAY

Tio experttips: Ta mobilbilder som ett proffs

Använder du din mobilkamera tillräckligt bra? Här är några experttips som gör dina mobilbilder ännu bättre.

Det är inte många som har med sig en SLR- eller kompaktkamera varje dag, men mobilen har du garanterat i närheten. 

- Min filosofi är att det inte spelar någon roll vilken kamera du använder. Nu har mobilerna blivit så bra, så i de flesta fallen kan du få bra resultat, förklarar fotograf Tom Egil Jensen.

Glöm slutartid, bländare och ISO. Att vara en bra fotograf innebär inte att du måste ha den senaste tekniken. – det gäller att ha ett öga för det, hävdar den erfarna fotografen. Innan Jensen började sin egna mediaverkstad i Fredrikstad, arbetade han som fotograf i VG i 19 år – och nu tillbringar han en del av sin tid att lära gammal konst till studenter vid institutionen för journalistik, inklusive en mobil fotokurs.

 

1. Använd ögonen

Att ta bra bilder handlar först och främst om att hitta bra motiv – och för att göra det behöver du leta efter efter dem, förklarar Jensen.

-Det viktigaste är att tänka «Vad är det jag ser?»  och om bilden ser bra ut. Är det du ser inte spännande, så blir inte bilden heller intressant.

De flesta av oss är förmodligen inte vara vid att se mönster. Det är något som man kan öva – även utan en kamera.

-Ju mer du över, desto bättre blir du på att se saker och ting, förklarar han.

 

2. Rör dig

Gör dig själv uppmärksam om var ljuset befinner sig. Är det en person som är det viktigaste motivet eller är det miljön? Om det är en person är ljuset i ansiktet viktigast. Träffar ljuset bättre om du ändrar objektivet eller om du tar ett steg åt sidan?

- Tänk på vad det är du vill fånga i bilden och vilken historia du vill berätta med bilden. Kan människor eller omgivningen förflyttas, eller blir bilden bättre om du flyttar på dig? Att fotografera är som att dansa; man måste röra på sig, förklarar Jensen.

 

3. Lås fokus

HÅLL KNAPPEN INNE: Det är enkelt att låsa fokus på en mobil kamera. Tryck på skärmen igen för att ta bort låset. FOTO VG PARTNERSTUDIO

 

När du har motivet klart och hittat rätt ljus, kan du låsa fokus i bilden. Denna inställning gör att du enkelt kan röra dig mer fritt och få bättre kontakt med objektet.

- Lägg fingret på det du vill ha skarpt – t.ex. en person eller flera personer – håll fingret på skärmen tills en rektangel och texten AE/AF-lås kommer upp. Kameran har även autofokus, men om du låser fokus kan du flytta blicken från telefonen, säger Jensen.

 På de flesta telefoner kommer du se en ram och text AE/AF-lås när fokus är låst. För att ta bort låset trycker du på skärmen igen.

 

4. Ändra ljusstyrka

UPP ELLER NER: Ändra ljusstyrkan genom att dra fingret vertikalt över skärmen när du har låst fokus. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Du har förmodligen upplevt att ljusstyrkan ändrar sig om fokus ändras, särskilt om motivet är mycket ljust eller mörkt.

- Fotografering är som att rita med ljus. Tänk på att stämningen i bilder förstärks av mer eller mindre ljus, säger Jensen.

Om du har låst fokus, kan du ganska enkelt justera ljusstyrkan upp och ner. På iPhone drar du fingret uppåt på skärmen för att få mer exponering och ner för att få mindre exponering. På Samsung kan du välja att använda ”pro mode”, där du kan ändra både exponering och ISO (och mycket annat).

 

5. Använd volymknappen

STADIGARE: Du kan använda pausknappen på headsetet, sidan av telefonen eller ansluta en Bluetooth slutare för att ta bilder. Då är det lättare att hålla telefonen stadigt. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Istället för att trycka på skärmen när du ta bilden, kan du använda volymknappen på sidan av telefonen, rekommenderar Jensen. Då håller du även telefonen med stabilt. Använd ett bord eller något annat som stöd och använd pausknappen på sidan av telefonen eller på ett ditt headset. Om du har en selfiestick med Bluetooth-utlösare kan du också placera telefonen någonstans och ta foto trådlöst, förklarar Jensen.

 

6. Undvik blixt

STÄMNINGSDÖDARE: Blixten på mobilkameran bör undvikas så långt det är möjligt, menar Jensen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Om du kan undvika blixt bör du även göra de när du tar mobilbilder, eftersom blixten på mobiltelefoner inte är särskilt bra.

-Det är mest en stämningsdödare, men om du måste, så måste du, säger Jensen.

 

7. Använd HDR - men inte alltid

HDR-funktionen tar flera bilder i följd efter varandra och slår ihop bilderna till en bild. I många fall kan det göra bilderna bättre, men inte alltid.

-Det fungerar bra med landskapsbilder eller bilder där motivet är stillastående. Man kan till exempel få mer mättnad på himlen, men på bilder där det finns mycket rörelse kan HDR-funktionen ge spöklika skuggor, förklarar Jensen.

 

8. Rensa linsen

SMUTSIG? Om linsen är smutsig hjälper de andra tipsen lite. Då är det bara att borsta lite och börja om igen. FOTO: VG PARTNER STUDIO

 

Om du känner att du gör allt rätt, men ändå får suddiga bilder kan det bero på att du fått lite smuts på linsen. Det är lätt att få båda damm och skit på telefonen. Så lite rengöring av linsen skadar inte. Smuts syns mer om du fotograferar i starkt ljus, påpekar Jensen.

9. Redigera bilder

Det finns massor av appar som du kan använda för att redigera din bilder efteråt, men många glömmer de funktioner som redan finns på telefonen. Om du vill göra några snabba förändringar i ljusstyrka, kontrast eller mättnad, är chansen stor att du inte behöver en egen applikation, menar Jensen.

 

10. Lagra i molnet

Till sist bör du tänka på säkerhetskopiering av bilderna. Många av oss har upplevt att tappa telefonen, bli bestulen eller att tekniken helt plötsligt lägger av – och om du då inte har laddat upp bilderna på ett annat ställe kan du tyvärr räkna med att leta länge efter bilderna och allt annat du lagrat.

För att undgå att hamna i en sådan situation rekommenderar Lasse Svendsen (chefredaktör för Norska Lyd og Bilde) att använda lagring i molnet, alltså att du lagrar filerna på en server som befinner sig på ett annat ställe på jorden.

- Molnbaserad lagring ger dig en säkerhetskopia av dina bilder, och du kan nå bilderna på alla dina enheter så länge du är uppkopplad mot ett 3G/4G-nätverk eller mot ett traditionellt nätverk.

Lagring i molnet är inte bara praktiskt med tanke på säkerhetskopiering. Det är också en bra idé om du vill dela bilder eller filer med andra familjemedlemmar – eller med kollegor som också behöver tillgång.

Idag är det flera aktörer som erbjuder gratis lagring i molnet, men om du är i behov av många GB kan du behöva lägga några kronor på lagringen.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio 

Upprättat: 28.07.2016

Senast uppdaterat: 22.12.2016