Prismatch*Prismatch*

BÄSTA MÖJLIGA ANSLUTNING: Det finns flera saker du kan göra för att internetanslutningen ska bli bättre. FOTO: PIXABAY

Så får du snabbast internet hemma

Har du dålig anslutning i vissa rum, eller händer det att nätverket blir ostabilt? Här är bredbandsexperternas råd för bästa möjliga internetanslutning hemma.

Om man betalar för en anslutning som ska räcka till, så är det frustrerande om inte anslutningen möter förväntningarna. Oftast är det inte bredbandsleverantörens fel att de trådlösa signalerna i hemnätverket inte räcker till, och lösningen kan bara vara några små justeringar bort.

Hastighet på det trådlösa nätet kan påverkas av många faktorer, och vilka av faktorerna som har störst inverkan kan variera mellan olika hem.

- Förhållanden som påverkar är bland annat placering av utrustningen, ålder på den trådlösa utrustningen och enheterna som används, hur många som använder det trådlösa nätverket samtidigt, vad de gör på nätet, och hur många andra nätverk i närheten som behöver ”slåss” med ditt nätverk, säger produktchef för bredband hos GET, Liza Collin, till Smart.

- Enligt Eyvind Skaga, som är ansvarig för router och hemnätverk hos Telenor, kan även svaga signaler i delar av hemmet påverka hastigheten i hela huset. Om en ivrig internetanvändare i hemmet har svag trådlös signal, kommer den användaren kunna använda mycket mer av hemmets totala trådlösa kapacitet. Konsekvensen av detta är att andra användare kommer att uppleva internetanslutningen som långsam.

- En av de första sakerna man bör göra om man misstänker svag trådlös signal är att mäta Wi-Fi-hastigheten på olika platser i hemmet. Detta kan man enkelt göra genom att mäta hastigheten på flera platser i hemmet. Detta gör man enklast på en laptop, eller så kan man ladda ner en Wi-Fi app på telefonen och testa med den, säger Skaga till Smart.

Bredbandsexperterna hos GET och Telenor delar sina bästa tips för att få snabbast möjliga internetanslutning.

1. Kartlägg internetuppkopplingen i boendet

Om din router är placerad i den ena änden av boendet och signalerna är svaga i den andra änden, kan det vara en bra idé att flytta på routern. Börja med att kartlägga signalen genom att köra tester av internethastigheten på olika plaster i hemmet. Hastigheten du får nära routern ger dig en bra fingervisning på vilken hastighet som är uppnåelig, eftersom att det är där den trådlösa signalen har bäst anslutning.

Se även: Så blir du en mästare på Google-sök

Du hittar flera olika hastighetsmätare på nätet, exempelvis bredbandskollen.se, eller så kan du hitta appar för ändamålet på App Store eller Google Play.
Om du vill testa om du ”får vad du betalar för” – kan du ansluta datorn direkt till routern eller uttaget i väggen med en nätverkskabel, och därefter köra hastighetstestet. Då försäkrar du dig om att inte router eller annan utrustning sänker hastigheten (men du testar inte den trådlösa hastigheten i hemmet)

2. Placera routern rätt

Routern bör placeras fritt i ett rum, helst inte på betongväggar, och gärna så högt upp som möjligt.  På toppen av en hylla är en bra placering, och bakom luckan i TV-bänken är en dålig placering – särskilt om signalen ska nå fram till många rum i ett stort hus. Kom ihåg att signalen kan bli kraftigt reducerad om den måste gå genom en betongvägg eller stengolv. Golv med värmeslingor och värmerör kan också störa signalen.  

Många routrar har inbyggda antenner, men flera har också två eller flera antenner som kan riktas åt olika håll. Antenner som pekar uppåt skickar starkast signal horisontellt och antenner som riktas horisontellt skickar starkast signaler mellan flera våningar. Signalerna skickas alltså inte starkast i den riktningen som antennerna pekar, och vilken antenninställning som är bäst för dig beror på ditt boende.

3. Använd inte gammal trådlös utrustning

Tekniken utvecklas snabbt. Därför bör trådlösa enheter enligt experterna bytas ut efter tre till fem år. 
Det är samtidigt inte bara den trådlösa routern som kan påverka hastigheten på ditt trådlösa nätverk. Gamla surfplattor, datorer, och telefoner som använder äldre trådlösa standarder, kommer inte kunna dra nytta av hastigheten som en ny och modern trådlös router kan leverera.

4. Välj rätt nätverk

Moderna trådlösa routrar har s.k. ”dual-band” teknik, som skapar två trådlösa nätverk för att du ska kunna utnyttja signalen på bästa möjliga sätt.
Det ena nätverket, 2,4GHz-bandet, har lägre hastighet, men erbjuder längre räckvidd än 5GHz-bandet, som har högre hastighet och i vissa fall något sämre räckvidd. Om du ska välja mellan dessa två, bör du enligt på GET och Telenor välja 5GHz-nätverket – både på grund av hastigheten, men också på grund av att det är färre enheter som slåss om kapaciteten på nätverket där. Om du har äldre enheter, så kommer dessa inte kunna ansluta till något annat än 2,4GHz-bandet.

På 2,4GHz-nätet är det flera andra enheter som skickar signaler och som kan störa din anslutning. Det kan vara allt ifrån babycalls, mikrovågsugnar, och ljusdimmer, till grannens trådlösa nätverk.

5. Låt routern välja kanal

Det här kanske är lite för avancerat för vanliga användare, men du kan även välja mellan olika kanaler på ditt trådlösa hemnätverk. Om du väljer en kanal som är ”ledig” i den trådlösa röran, kan du få bättre kapacitet. Det kan vara en kortsiktig lösning, eftersom att andra trådlösa routrar och annan utrustning några timmar senare kan orsaka störningar på just den kanalen.

Enligt experterna bör man därför hålla sig undan från att byta kanal, och låta routern styra detta själv. Stänger man av och på routern så kommer den automatiskt att söka efter den bästa kanalen.

6. Installera förstärkare

Även om du placerar routern rätt och använder modern trådlös utrustning, kan det lika gärna hända att du inte får tillräckligt bra trådlös anslutning i hemmet. I det fallet kan det hjälpa att installera en trådlös förstärkare, eller en repeater eller extender som det också kallas. Den tar emot den trådlösa signalen, förstärker den, och skickar den sedan vidare – och ökar på så sätt räckvidden på ditt trådlösa nätverk.

Det som är viktigt att tänka på när man installerar en förstärkare är att signalen måste vara bra där förstärkaren installeras. Om det är tjocka betongväggar och golv, kan det hända att det inte hjälper så mycket med en förstärkare. I det fallet kan man dra en nätverkskabel från routern och ansluta den till en repeater, som då kommer att kunna fungera som en ny trådlös accesspunkt.

Det är också värt att nämna att den trådlösa routern och förstärkaren skickar olika signaler som kan förvirra enheterna du använder. Är du ansluten på iPaden i köket via den trådlösa förstärkaren, och förflyttar dig till ett annat rum där du har bättre anslutning direkt till routern, så kan det hända att surfplattan inte förstår att den bör byta från förstärkarens nätverk till den trådlösa routerns nätverk. En lösning på problemet är att stänga av och sedan slå på Wi-Fi på enheten så att den ansluter till nätverket med bäst signal.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 06.09.2016

Senast uppdaterat: 16.01.2017