12 tips för att få en snabbare dator
Upplever du att din dator har blivit långsam? Då kan det vara dags att göra en rensning.
Datorer och alla delarna som finns på insidan är inte skapade för att hålla under lång tid. Med tid och användning försämras komponenterna. Då kan det vara nödvändigt att köpa nya komponenter (som du enkelt kan installera själv).
Innan du gör detta rekommenderar vi att du kollar att all programvara på datorn är uppdaterad och kör som den skall, för att försäkra dig om att det är ett problem med hårdvaran och inte med mjukvaran.
Vi har skapat en lista som du kan följa i ordning, för att hålla din dator snabb. Innan du spenderar pengar på nya komponenter, bör du kontrollera att du inte kan lösa det med några enkla knep som är gratis.
1. Omstart av datorn
Ring ett support-center, vilket som helst, för teknisk hjälp och det första de kommer säga är ”Har du testat att starta om datorn/routern/TV:n/?”. Fakta är att en omstart kan fixa många problem. Varför? Ett program på datorn som är igång kan vara problemet, och det kan leda till att det äter upp arbetskapaciteten på datorn.
Du kan gå in i Task manager för att avsluta programmet där, men det enklaste kan ofta vara att göra en omstart av datorn. Detta bör du helst göra ett par gånger i veckan.
2. Skanna datorn efter virus
Är det något du absolut inte vill ha på din dator så är det virus. En del virus kan radera all information som ligger sparat på hårddisken, andra gör din dator till en zombie och sprider sig vidare till andra datorer, eller överbelastar datorn med information och gör den oanvändbar.
Den bästa beskyddaren mot virus är att vara medveten om dina nätvanor. Är skadan redan skedd, behöver du göra en scanning med ett antivirusprogram. Microsofts egna och inbyggda Windows Defender fungerar bra på Windows-datorer. Har du en Mac är behovet mindre, eftersom virus inte är lika utbrett, men du kan installera antivirus-programmet Malwarebytes som en extra säkerhet.
PS: Observera att en del antivirusprogram faktiskt kan göra datorn långsammare eftersom det kräver mycket av datorn. Och kom ihåg, klicka aldrig på länkar du är osäker på!
Behöver du anti-virusprogram -Se vårt urval här
Ett prisbelönt och populärt verktyg, där du kan bestämma vilka program som startar vid uppstart, är CCleaner. Detta program finns både i gratis och betald version och fungerar till Windows och OSX (Mac). Förutom denna funktion har CCleaner en rad andra verktyg som är användbara för andra punkter i denna artikel.
Försök reducera automatisk uppstart av program till endast de som är mest nödvändiga.
3. Radera program du inte använder
Att radera program som du inte använder leder till tre stora fördelar:
a, Du frigör plats på hårddisken.
b, Du förbättrar säkerheten genom att inte låta utdaterade program ligga på datorn.
c, Du förbättrar hastigheten genom att de oanvända programmen inte får möjlighet att köra i bakgrunden.
4. Radera tillfälliga och mellanlagrade filer
Tillfälliga och mellanlagrade filer, ofta kallade cache, är filer som sparas på hårddisken vid användning av webbläsaren och en del program. Du har kanske upplevt att ett skrivprogram du jobbar i har kraschat, men att programmet klarar att hämta upp filen du jobbade i igen efteråt. Det är tack vare de mellanlagrade filerna som sparas på datorn. Efter en tid kommer dessa filer bli många och kan göra datorn långsam.
CCleaner är också ett bra verktyg här, eftersom det ursprungligt designades för att rensa datorn på tillfälliga filer och cache. I CCleaner kan du bocka av programmen och delarna av hårddisken du önskar rensa på sådana filer. Det tar bara cirka en minut att radera – snabbt och enkelt!
5. Uppdatera operativsystemet
Har du skjutit på uppdateringen ett flertal gånger som datorn tjatar om att du måste installera? Då är det kanske dags att sätta igång med dem. Uppdateringarna är inte bara viktiga av säkerhetsmässiga skäl, de är också skapade för att datorn ska köra mer effektivt. Installera de senaste uppdateringarna, och se om det har någon inverkan på datorns hastighet.
6. Uppdatera drivrutiner
Drivrutinerna berättar för operativsystemet hur det skall kommunicera med hårdvaran du har, exempelvis en skrivare, datormus, grafikkort osv. Därför är det viktigt att hålla drivrutinerna uppdaterade, så att operativsystemet klarar att snacka med hårdvaran.
Alla drivrutiner på en Windows-dator styrs centralt från Enhetshanteraren, som finns i alla Windows-versioner. Här kan du kolla att alla enheter har de senaste drivrutinerna installerade.
7. Städa datorn från damm
Har ingenting hjälpt hittills? Då är det dags att öppna upp datorn. Med tiden kan det samlas damm i datorn som kan orsaka problem. Damm kan bidra till att fläktarna inte klarar av att hålla ned värmen, något som kan leda till att komponenterna (särskilt grafikkort och processor) kan bli överhettade. När detta händer, klarar inte komponenterna att jobba effektivt.
Att öppna datorn och rensa den från damm är lite mer tidskrävande och komplicerat, så vi har gjort en guide där vi steg för steg förklarar hur du ska gå tillväga:
a, Skaffa dig verktygen du behöver: En sprayburk med komprimerad luft, en torr dammtrasa, tops och en skruvmejsel. Använd aldrig en dammsugare i datorn, det kan leda till generering av statisk elektricitet som kan förstöra komponenterna i datorn.
b, Koppla ur datorn så att ingen ström är tillkopplat. Detta inkluderar även USB-kablar. Flytta sedan datorn till ett bra ventilerat område som du kan jobba i.
c, Öppna chassit genom att skruva upp skruvarna med skruvmejseln. Var skruvarna sitter, varierar från dator till dator, är du osäker kan du söka upp det på nätet eller kolla i manualen.
d, När chassit är öppet kan du börja använda tryckluften på burk. Ställen som är viktiga att kolla efter damm på är fläktarna (det sitter som regel fläktar på chassit, processorn, grafikkortet och strömförsörjningen) samt ingångarna för kablar och RAM-portarna. När detta är gjort kan du samla upp damm med trasan på de övriga områdena där det har samlats mycket damm (använd aldrig en blöt trasa). Tops kan du använda för att rensa damm i små områden som du inte lyckas komma åt med tryckluften eller trasan.
e, Efter städningen är det bra att kolla så att alla kablar sitter i ordentligt. Använt buntband för att samla ihop kablar som sitter löst och är i vägen för fläktar och komponenter.
8. Formatering av hårddisken
Formatering av hårddisken innebär att göra en fullständig nollställning. Detta kräver både tid och en del planering, men det är en viktig del som bör genomföras ungefär en gång om året. Innan man gör detta, är det viktigt att du gör en fullständig backup av all information du behöver, eftersom en formatering kommer radera allt innehåll på hårddisken. Därför behöver du spara viktiga dokument, bilder osv. på en extern hårddisk, eller i en av de många molntjänster som finns.
9. Installera en ny lagringsenhet (SSD)
Lagringsenheter och speciellt hårddiskar (HDD), blir med tiden och användning allt mer långsam och försämras. Är datorn generellt långsam hela tiden, kan det vara ett tecken på att hårddisken är gammal och behöver bytas ut. Då är det smart att investera i en SSD. En SSD är dyrare, men mycket snabbare, tål mer och håller längre.
Behöver du en ny hårddisk - se vårt urval här
10. Uppgradera RAM
En annan viktig komponent i datorn som kan påverka hur snabbt datorn jobbar är RAM. Det är minnesstickor vars uppgift är att hantera uppgifter och program som du har öppna. Tillräckligt med RAM är viktigt för att datorn skall kunna genomföra saker du gör i programmen snabbt och effektivt. Att byta RAM kräver att du tar reda på hur mycket och vilken RAM-sticka du behöver. Du behöver öppna datorn för att byta ut dem.
Här är vår guide för uppgradering av RAM.
Behöver du nya minnen - se vårt urval här
11. Uppgradera processorn
En annan viktig komponent som är viktig för hur snabbt din dator löser uppgifter är processorn, eller CPU som det också kallas. Processorn är på många sätt hjärnan i datorn, och en frisk och bra hjärna är viktigt för att lösa uppgifter.
Att byta ut en processor är lite mer komplicerat. Dessutom är en bra processor dyrare än en SSD eller RAM-stickor. Att byta processorn är en slags sista lösning om du väldigt gärna vill behålla datorn. Om det inte är något för dig så bör du gå vidare till den sista punkten i vår lista.
12. Köpa ny dator
Fungerar ingenting och du är trött på felsökning? Då är det kanske på tiden att inse att den bästa lösningen är att köpa en ny dator. Du kan se vår guide för att välja rätt bärbara dator eller hur du väljer stationär dator, om du vill ha några bra tips
För den ultimata datorupplevelsen, kan du också skräddarsy din egen Komplett-PC som vi bygger åt dig, eller köpa ett av våra färdiga PC i delar-paket och bygga själv.
Innan du gör dig av med din gamla dator, tänk på att radera allt innan du slänger den.