Så byter du till SSD i din dator
Är du redo att känna dig som en teknisk superhjälte och dessutom spara pengar?
Eller kanske viktigast av allt, få din dator att bli som ny igen?
Börjar din dator bli allt mer långsam? Då lider den med stor sannolikhet av en för gammal hårddisk, som inte längre orkar med de uppgifter den utsätts för.
Då är det dags att byta ut hårddisken till en SSD. Kortfattat är skillnaden mellan en hårddisk (HDD) och en SSD följande:
En HDD är som en superkomprimerad och snabb CD. Den spinner i en väldigt hög hastighet. När du ska öppna en bild på datorn, måste den spinna många gånger för att komma till rätt ställe på skivan där bilden ligger, och med tiden blir det slitage när man raderar och lagrar ny information på den.
En SSD är mer som en kryddhylla. När du är ute efter en bestämd krydda, så tar du kryddburken direkt från hyllan. Du behöver inte kolla i de övriga kryddburkarna för att ta använda den muskot du behöver. Lite så fungerar en SSD, fast istället för kryddor är det ettor och nollor.
En SSD är därför mycket snabbare och är mer slitstark, det gör att den tål mer och har en längre livslängd. Som vår kategorichef för Komplett-PC, Pål Fredrik Berg brukar säga:
- SSD är ofta tio gånger snabbare än traditionella hårddiskar.
Det negativa är att de som regel är dyrare och har mindre lagringsutrymme för samma pris som en HDD. Men, du kommer garanterat märka stor skillnad om du uppgraderar. Vi erbjudar et rikligt urval hårddiskar/SSD.
Vi har därför satt ihop en enkel guide, som visar dig steg för steg hur du byter lagringsenhet i datorn - och det är inte så svårt som man kan tro!
Läs också: Så får du snabbare dator med mer RAM
GÖR DET SJÄLV: Du kan spara mycket pengar på att byta till en ny lagringsenhet själv. FOTO: STARCOM
Steg 1: Bestäm dig för vilken SSD du ska köpa
Innan du byter måste du så klart ha en SSD att stoppa i datorn. Men vilken? De flesta moderna datorer använder en SSD 2,5 tum, men det varierar från dator till dator. Är du osäker bör du ta en tur inom Google, eller kolla manualen för din dator.
Det andra du behöver bestämma är hur mycket lagringsplats du har behov för. Det är som regel detta som skiljer priset på olika SSD. Kolla vad du har nu, och försök tänka vad du kommer ha behov för om ett par år.
Det sista du ska kolla på är läs- och skrivhastighet. Ju högre den är, desto snabbare jobbar SSD:n – men precis som med lagringsplats innebär också en högre hastighet ett dyrare pris. Hög hasighet är bland annat bra att ha om man spelar datorspel eller överför mycket information.
När du har köpt en SSD och fått hem den, kan du gå vidare till steg 2.
Steg 2: Ta vara på innehållet från den gamla hårddisken
Genom att byta hårddisk behöver du en lösning om du önskar behålla bilder, filmer, minnen och andra saker du har sparat på datorn. Allt du har ligger nämligen lagrat på den gamla hårddisken.
Här hittar du flera olika sätt att lösa det på:
- Det enklaste är att köpa ett uppgradringspaket. Där får du med en programvara som enkelt klonar innehållet åt dig.
- Du kan skaffa ett USB-minne eller en extern hårddisk som du överför allt innehåll till manuellt.
- Du kan lagra innehållet i en molntjänst och ladda ned det när du har installerat den nya hårddisken.
När du har gjort en backup av alla filer, är du redo att byta hårddisken.
Steg 3: Öppna datorn
Det första du måste göra är att skruva upp datorn. För att göra det måste du ofta lägga datorn upp och ned (med locket nedåt) om du har laptop, för att därefter skruva lös alla skruvarna som håller ihop chassit. Har du Mac, kommer det kräva en speciell form av skruvmejsel, som kallas för Philips #00, men du kan alltid köpa ett kit eller Googla vad som krävs för din dator.
Innan du skruvar upp datorn är det viktigt att alla kablar och strömkällor är urkopplade, och att du dessutom öppnar datorn i en städad omgivning. Du bör ta på metall innan du rör komponenterna i datorn, för att få bort potentiellt uppbyggd statisk elektricitet som kan förstöra komponenterna.
ÖPPNA UPP DATORN: Hitta och skruva av alla skruvar som sitter i chassit för datorn. FOTO: STARCOM
Steg 4: Hitta lagringsenheten du har
När du har öppnat datorn och ser det fantastiska maskineriet inuti, måste du hitta lagringsenheten.
Det varierar från dator till dator var hårddisken sitter, men det är ganska enkelt att identifiera var den är. Som Berg förklarar:
- Det är inte något annat där inne som liknar den.
Den sitter kopplad till en kabel , och är dessutom fastskruvad med en liten skruv.
HITTA LAGRINGSPLATSEN: Här ser man insidan på en Macbook Pro, med lagringsenheten markerad i orange. FOTO: STARCOM
Steg 5: Skruva loss och ta ut den gamla lagringsenheten
Det första du måste göra är att skruva loss skruven som fäster hårddisken till en liten metallhållare. När du har gjort detta kan du koppla den från kabeln den sitter fäst till. Du måste ofta lirka ut den för att få ur den från spåret den sitter i.
Det kan vara värt att spara den gamla hårddisken som extra lagringsplats. Skall du däremot slänga den, bör du tänka på om du har privat innehåll på den som du bör radera.
Missa inte: Så väljer du rätt komponenter
RADERAT: På denna dator ser det ut såhär när man har tagit ut lagringsenheten. FOTO: STARCOM
Steg 6: Sätt in din nya SSD
Det är inte något speciellt att tänka på här.
Att sätta in en SSD är samma process, bara omvänt. Se till att kabeln sitter i ordentligt och att skruven sitter bra när du fäster den nya lagringsenheten.
Sätt därefter på chassit igen och skruva fast det. Nu är du redo för att surfa på nätet i högre hastighet.
Skulle den nya hårddisken av en eller annan avdelningen inte fungera, så har du fortfarande allt ditt innehåll lagrat på den gamla hårddisken (om du inte har raderat det). Då kan du byta igen.
ENKEL MONTERING: Det skall vara enkelt att koppla SSD:n till kabeln, du behöver inte ta i med våld. FOTO: STARCOM
Annat viktigt att tänka på
På en del datorer är hårddisken fastlödd, till exempel en del Mac-modeller eller Chromebooks. Dessa bör du levereras till experter, om inte du själv är en expert, för att byta hårddisk.
Att byta hårddisk kan vara smart att göra även i andra enheter, som till exempel spelkonsoler. Har du en Xbox One som är långsam när du ska ladda ner spel? Då kan en SSD vara lösningen.
Läs även: Så väljer du rätt gaming-skärm