Prismatch*Prismatch*

E-sport-experterna: Så kan DU bli en proffsgamer

Dom bästa e-sportspelarna tjänar miljoner och reser jorden runt för att delta i turneringar. Här är experternas tips till dig som önskar bli en del av den elektroniska sporten.

Mycket av den utrustning som används inom e-sport, särskilt i toppskiktet, är dyr. Men det är självklart inte enbart skärmen, tangentbordet eller musen du använder som avgör hur bra du blir.

Missa inte: E-sport i snabb tillväxt: Spelarna tjänar miljoner och blir igenkända på stan

- Bra utrustning hjälper dig att bli en bättre spelare, men du blir inte Ronaldo bara för att du köper samma skor som honom. Det kan ge dig fördelar om du är bra nog, men det viktigaste är att träna, säger Pål Fredrik Berg, kategorichef för Komplett-PC  på Komplett.

Enligt Berg är det viktigast att du har en tillräckligt bra speldator och en skärm med hög uppdateringsfrekvens.

PC-EXPERT: Pål Fredrik Berg på Komplett säger att träning är det viktigaste, men att rätt utrustning kan vara en hjälp på vägen. FOTO: KOMPLETT

Fyra proffstips till dig som vill bli duktig

Grundare och marknadschef för den norska e-sportklubben BX3, Steffen Willumsen, har tidigare spelat på en hög internationell nivå och har flera bra tips att dela med sig av till dom som önskar börja med e-sport.

1. Träna disciplinerat

- Som i alla sporter och idrotter är det enormt viktigt att du tränar disciplinerat och att ha en plan med timmarna du lägger ner. En stor fördel som man har i e-sport, jämfört med traditionell idrott, är att man har möjlighet att spela upp matcher på nytt eller spara ”replays”/”demo” efter att matchen är över, förklarar Willumsen.

Han säger att man bör gå igenom inspelningarna och skriva ner positiva och negativa observationer, med hjälp av det kan du träna specifikt på sakerna du kan bli bättre på.

- Att spela bara för att spela leder sällan till någon större framgång.

2. Spela så mycket du kan mot spelare som är bättre än dig

- Eftersom att elektronisk sport i stor utsträckning spelas över internet, har man möjlighet att hitta motspelare från hela världen, påpekar den tidigare e-sportspelaren. Det ger dig goda möjligheter att ständigt bli utmanad.

- Sök aktivt efter arenor där du kan möta bra spelare, gärna spelare som är bättre än dig själv. Det kan till exempel vara genom respektive spels egna matchmaking-system, eller genom tävlingsplattformar som FACEIT, ESEA eller ESL.


E-SPORT-LAG: I E-sportklubben BX3 ingår det flera lag. Willumsen rekommenderar alla som önskar att bli bra inom e-sport att spela med andra. FOTO: BX3

3. Bilda ett lag

Som du säkert redan vet, är det stor skillnad att spela i lag jämfört med att spela själv.

- Med tiden som man börjar bygga upp ett nätverk inom spelet, eller när du har hittat ett gäng som du gillar spelar ihop med, är det förnuftigt att bilda ett lag och träna tillsammans. När man har ett lag kan man nämligen börja delta i olika turneringar och kvalificeringar på internet, dessutom prova på offline-arrangemang lokalt och nationellt.

4. Följ proffsen och se hur dom gör

- Det ligger helt rätt i tiden att börja med e-sport. Vi som började med e-sport under 90-talet och tidigt 2000-tal hade varken tillgång till bra internet, sociala medier eller plattformar som Twitch eller YouTube, säger Willumsen.

Han påstår att dom plattformarna är bra verktyg för alla som satsar på att blir bättre e-sportutövare.

- Här kan du se proffsen spela, anamma smarta tips och tricks samt se hur dom löser specifika situationer i stridens hetta.

Kom igång med rätt dator

När du ska köpa en gamingdator är ett av dom viktigaste kriterierna att datorn har ett tillräckligt kraftfullt grafikkort. Ska du spela spel med hög grafik så är det helt avgörande, påpekar Berg.

Ligg steget före med en snabb skärm

När du spelar online är det viktigt att hela tiden ha den ”senaste bilden” på skärmen. Därför är det skärmens uppdateringsfrekvens (Hz) och responstid (millisekunder, eller ms) du ska titta efter i specifikationen.

Om skärmens uppdateringensfrekvens är låg så kommer den visa mycket rörelseoskärpa, som kan vara distraherande när du spelar. Responstiden kommer att reducera skuggor i spelet.

- En seriös spelare bör ha en skärm med minst 144 Hz. Då har skärmen möjlighet att visa upp till 144 bilder i sekunden (FPS – Frames per second), något som kan vara skillnaden mellan liv och död i spelet du spelar, eftersom att din skärm kan visa en senare bild än en motståndare som har en 60 Hz skärm.

Missa inte: Välj rätt skärm för ditt behov!

HÖG UPPDATERINGSFREKVENS: Rätt skärm kan ge dig fördelar. Till vänster Asus 24” LED G-Sync Rog Swift 180 Hz och till höger Asus 24" LED VG248QE 144 Hz.

Få bättre inlevelse men ett bra headset

Det visuella är uppenbart viktigt när du spelar, men ljudet är också viktigt att ha i åtanke. I ett bra headset kan du höra var motståndaren befinner sig, något som helt klart är en stor fördel.

- I många spel är kommunikationen också viktig. Flera av dom bra headseten har mikrofoner som filtrerar bort oljud och skruvar ner volymen när du inte pratar och upp igen när du pratar in i mikrofonen, förklarar Berg.

 

VIKTIGT MED LJUD: Till vänster ser du ett headset från Logitech och till höger ett från HyperX.

Mekaniskt tangentbord och ”dödligt precis” mus

TANGENTBORD FÖR PROFFS: Tangentbord för gaming har många möjligheter för individuella anpassningar, både för knappar och för belysning.

Dom gamla tangentborden från 80- och tidigt 90-tal hade separata brytare, eller switchar för varje tangent. Dom var tyngre, större och ofta mer högljudda än membrantangentbord som dom flesta använder idag.

Men i gaming-världen är det dom mekaniska tangentborden som gäller fortfarande. Du behöver nämligen inte trycka ner knapparna helt, något som gör dom mekaniska tangentborden mycket snabbare och mer precisa.

- Dom seriösa spelarna använder tangentbord med switchar, mekaniska tangentbord. Dom har olika färgkoder efter hur hårt du måste trycka, som är blå, brun och röd.

När det kommer till vilken mus du ska välja bör du ta en som du tycker är behaglig att använda och som har precisa rörelser. Flera spelmöss har möjlighet för anpassning så som knappar som går att ställa in, ljus och annan finjustering.

LITEN MED VIKTIG: Det kan kanske verka obetydligt för ”utomstående”, men att ha rätt mus har stor betydelse för spelupplevelsen. Här är Steelseries Rival 300 till vänster och Logitech G430 Prodigy till höger.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 10.04.2017

Senast uppdaterat: 11.04.2017