Så får du ett smart hem redan idag
Det har aldrig varit så trendigt med smarta hem som idag. Här är experternas tips för hur du får ut mest av belysning, alarm och andra smarta lösningar.
- Ett vanligt hem kan bli smartare än vad de flesta tror, säger Bjørn-Ivar Nordbø, nordisk produktchef för smarta hem.
Han påstår att fler snart kommer att få upp ögonen för vad deras hem kan göra
- Många som har ett smart hem idag, börjande smått. Kanske någon belysning eller en automatisk garageport. Så insåg de plötsligt hur många möjligheter som finns.
- Från mobilen kan du göra allt från att styra värmen till att uppräcka obehöriga i trädgården, eller bara hålla koll på hunden när den är ensam hemma, berättar han.
- Allt som går på ström i hemmet kan bli smart.
Johansen förklarar att teknologin i smarta hem är uppbyggd för att göra det enklare för dig som användare.
- Om du vill, kan du styra det mesta i ditt hem med hjälp av en enda applikation, utan något extra arbete.
Nordbø håller med om att du inte behöver speciellt mycket kunskap för att ha ett smart hem.
- Det enda du behöver är en bra internetuppkoppling. Om internet är segt när hela familjen är uppkopplade samtidigt idag, så kommer det inte bli bättre när du kopplar resten av hemmet på samma nätverk. Men med bra internetuppkoppling är det bara att sätta igång!
Både Johansen och Nordbø har flera tips till de som önskar ett smartare hem.
Är ditt internet långsamt? Så väljer du rätt router
EXPERTERNA: Jan Erik Johansen (vänster) och Björn-Ivar Nordbø (höger). FOTO: AMBAS ELEKTRO/KOMPLETT
Tips 1: Använd smart belysning för att vakna eller när du arbetar
Smart belysning är något som är väldigt populärt just nu, berättar Nordbø.
- En smart lösning är att belysningen automatiskt tänds klockan 07.00 när du vaknar och släckas igen klockan 08.00 när du åker till jobbet. Ännu en fördel är att du kan anpassa ljusstyrka och färg efter det du håller på med för stunden.
- Du kan till exempel göra sovrummet gradvis ljusare på morgonen, eller få ett optimalt arbetsljus i vardagsrummet under eftermiddagen.
Det enda du behöver för att få smart belysning är ett startpaket, berättar Nordbø, som till exempel Philips Hue. Där följer det med glödlampor, dimmer och du kan kontrollera belysningen genom att synkronisera systemet med en applikation i telefonen.
LJUS I MÖRKRET: Smarta glödlampor kommer i olika former och färger. FOTO: Producenten
Vill du ha en mer omfattande smartbelysning, kan du montera trådlösa strömbrytare med hjälp av en elektriker. Johansen förklarar att det är ett installationsjobb som går snabbt.
- För oss är det lättare än med vanliga strömbrytare eftersom att det är färre ledningar.
Han berättar att trådlösa strömbrytare ger dig möjligheten att bestämma vad varje brytare ska kontrollera.
- Vill du möblera om eller byta ut ett par spotlights kan du enkelt använda en applikation för att ändra vad varje brytare ska göra.
- Något av det bästa med smarta hem är att det är så enkelt att göra modifieringar under tiden, säger han.
Tips 2: Spara pengar med smarta alarm
Alarm- och övervakningssystem är också väldigt populärt, berättar Nordbø. Allt från små kameror till avancerade alarmsystem finns att köpa.
- Ett bra exempel är Netgear Arlo. I Arlo-systemet ingår trådlösa kameror och sensorer som du kan sätta upp var du vill. De varnar dig på mobilen om det är något ljud eller rörelse i huset när du inte är hemma, säger han.
- Med ett smart alarmsystem kan du i stort sett göra hela alarmföretagets jobb själv.
Flera smarta alarmsystem har till och med inbyggda sirener, fortsätter han. Därmed kan du själv skrämma bort oönskade gäster.
- Jag har själv en kamera installerad i stugan. De går igång om de registrerar någon rörelse, då jag kan direkt se vad som händer. Är det ett inbrott kan jag ringa polisen, är det ett djur så behöver jag inte göra något alls.
- Och om det är dåligt väder kan jag slå på kameran med mobilen och övervaka så byggnaden klarar sig undan skador. Det ger en extra trygghet.
Tips 3: ”If this, then that”
Nordbø berättar att när du väl har börjat göra ditt hem smart, är det enkelt att göra det ännu smartare.
- Olika sensorer och enheter kan kombineras för att öppna fler möjligheter, säger han.
- I branschen kallas det för ”if this, then that”. Det innebär att hemmet vet att när en sak händer, ska det också göra andra saker.
Ett bra exempel är en kaffemaskin som går igång när väckarklockan ringer, eller en stereoanläggning som går igång när du öppnar dörren. Om du vill ha den sortens installationer, kan du börja med ett startpaket från D-link, fortsätter han.
- Du får bland annat en rörelsesensor. Den kan till exempel kombineras med den smarta belysningen för att få ett automatiskt svagare ljus i gången när du går på toaletten under natten.
STARTPAKET: Med ett smart eluttag, rörelsesensor och monitor från D-link kan du enkelt börja göra ditt hem smartare. FOTO: PRODUCENTEN
Har du sett den här? Så får du nytt liv i den gamla spelkonsolen
Johansen påstår att smarta hem fortfarande är något för entusiasterna, men menar ändå att intresset ökar stadigt.
- För fem år sedan började vi se efterfrågan på smarta hem här på kontoret. Sedan dess har det bara ökat.
Innehåll producerat av VG partnerstudio för Komplett
Upprättar: 20.04.2017
Senast ändrat: 24.04.2017