APPKONTROLL: Det kan snabbt bli svårt att hitta det du söker på hemskärmen om du inte har ett system för dina applikationer. FOTO: VG PARTNERSTUDIO
Fyra sätt att organisera dina applikationer på
Med alla applikationer som finns idag kan det snabbt bli svårt att hålla ordning på alla. Här är experternas tips på hur du kan hålla ordning och behålla kontrollen.
Magnus Mysen Holm på Norska Eplehjelp.no berättar att det är viktigast att hitta en organisering som fungerar för dig. Magnus och hans kollegor jobbar dagligen med att göra dig mer bekant med Apples produkter.
- Utforma en struktur istället för att låta applikationen ligga på den plats som den blir nedladdad till. Använd mappar för att samla applikationer med samma tema på en och samma plats, säger Holm och fortsätter:
- Gör en ”vårstädning” på telefonen och radera onödiga applikationer som du inte längre behöver. Det frigör plats på telefonen och samtidigt får du mindre att hålla kontroll över.
ÄPPELHJÄLPARNA: Magnus Mysen Holm (vänster) kommer med bra tips på hur du kan organisera applikationerna i din iPhone. Här tillsammans med kollegorna Martin Fossedal och Henrik Ruud. FOTO: PRIVAT
Holm använder sig av ett alfabetiskt system med mappar baserade på kategori överst och enskilda applikationer som han vill ha snabb åtkomst till längst ned på de fasta platserna. I iPhone har du nämligen fyra fasta platser längst ned, som följer med oavsett var på hemskärmen du befinner dig.
- Jag fyller enbart en sida med mina applikationer och mappar. Ett exempel på en kategori kan vara ”Foto”. Jag har också en egen kategori för video, musik och sociala medier. Telefon, mail, kalender och Apple Music använder jag oftast, så dom ligger längst ned på de fasta platserna.
Han menar att den bästa kombinationen är när man använder både mappar med olika kategorier men låter de mest använda applikationerna stå kvar utanför mappstrukturen.
Läs också: Så enkelt tar du fantastiska bilder med en iPhone 7 Plus.
Du har dessutom alltid Spotlight-sök tillgängligt. Dra fingret nedåt från mitten av skärmen för att få fram sökfältet på telefonen och sök efter det du är på jakt efter.
Fyra sätt du kan organisera dina applikationer på:
Att välja rätt sätt att organisera på är inte alltid enkelt. Därför har vi bett Holm att sammanfatta både för- och nackdelar med de olika metoderna att organisera på.
Sortera i mappar efter kategori
Det finns ett enkelt sätt som alltid ger dig kontroll över vad du ska leta efter i de olika mapparna. Du slipper också att bläddra fram och tillbaka på hemskärmen för att hitta den specifika applikationen du letar efter. Ett smart tips är att namnge sina mappar med så konkreta namn som möjligt. Bra exempel på namn är: meddelanden, sociala medier, nyheter, streaming, bank, resa, spel och foto. Ett annat bra tips är att begränsa sig till nio applikationer per mapp. Då kan du enkelt se alla applikationer som mappen innehåller från hemskärmen.
Läs också: Så här behåller du mobilens innehåll när du byter mobilmärke.
Fördel: Du hittar samma typ av applikationer på samma plats och behöver inte bläddra fram och tillbaka på hemskärmen till du hittar den applikation du letar efter.
Nackdel: Några applikationer kan snabbt bli bortglömda om du inte har kontroll över vad som ligger i mapparna.
Olika sidor för varje kategori
Strukturen här är ganska lik tipset ovan. Skillnaden här är att du inte använder mappar, utan istället skapar en sida för varje kategori. På det viset kan du se alla dina olika applikationer genom att bläddra fram och tillbaka, samtidigt som dom är sorterade efter kategori.
Fördel: Du får en enkel översikt över dina applikationer som ligger på en sida och behöver inte gå in i olika mappar för att hitta den applikation du letar efter.
Nackdel: Det kan snabbt bli för många sidor och svårt att navigera i jakt på den rätta applikationen.
Efter frekvens och mappar
Ett annat sätt att organisera dina applikationer på är efter hur ofta du använder dem. Det är till exempel ingen mening med att ha kvar en applikation på förstasidan som du installerade förra året i samband med en tävling.
Använd den första sidan till applikationerna som du använder mest frekvent. Dina resterande applikationer kan du sortera i mappar på sidorna som kommer efter.
Fördel: Enkel tillgång till de applikationer som du använder mest frekvent.
Nackdel: Svårt att hitta applikationer som inte används så ofta. Det är också lätt hänt att tidsödande applikationer som Snapchat och Facebook blir allt för lättillgängliga.
Organisera efter färger
Är du mer visuell av dig och tycker det är enklare att komma ihåg färger? Då kan du testa att sortera applikationerna efter färg. Har du många applikationer kan det vara smart att skapa egna sidor för de olika färgerna. Du kan till exempel placera alla applikationer med en blå ikon på en egen sida och alla med en röd ikon på en annan sida. Det kanske inte är det bästa sättet att organisera applikationerna på, men det ser i alla fall fint ut.
Fördel: Lätt för ögat att fånga upp och det ser stiligt ut.
Nackdel: Kan lätt bli oöversiktligt och irrelevant indelning.
… och om du fortfarande har svårt att bestämma dig:
Jørn Kippersund håller dagliga föredrag och kurser som handlar om hur du får och behåller kontrollen över din teknologiska vardag. Han menar att det viktigaste är att fråga sig själv ”vilka applikationer är viktigt för mig och använder jag dem frekvent?”
FULL KONTROLL: Jørn Kippersund kommer med bra tips för hur du borde tänka när du ska organisera applikationerna i din mobil. FOTO: PRIVAT
Han har därför satt upp fem punkter som kan vara bra att komma ihåg när du ska organisera dina applikationer.
- Dom fyra viktigaste applikationerna placerar du i bottenmenyn (i iPhone).
- Samla applikationerna som är viktiga men kanske inte används lika frekvent i mappar baserat på vilken kategori de tillhör (resa, ljud, jobb, socialt) och placera mapparna på förstasidan.
- Låt enbart viktiga och mer frekvent använda applikationer ta upp den resterande platsen på förstasidan. Ha ett dynamiskt förhållande till vilka applikationer som skall få ligga där. Vissa applikationer använder man mycket under en period och sedan tröttnar man. Då måste de ersättas med en applikation du istället har börjat använda mer.
- Slösa inte energi på ett omsorgsfullt system på resterande sidor. Där ligger det enbart applikationer som du sällan använder och då klarar du att bläddra dig fram.
- Radera applikationer som du aldrig använder, eller eventuellt lägg dom på sista sidan.
Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett.
Upprättat: 16.05.2017
Senast uppdaterat: 16.05.2017