Prismatch*Prismatch*

Snart kan du ”stjäla” ström från dina vänner

Elektronikföretaget Sony har sökt patent på trådlös laddning mellan olika enheter - och nu utvecklar Disney Research laddning genom luften!

 

Allt fler smarttelefoner får stöd för trådlös laddning, där Qi-standarden (uttalas Chi) är den vanligaste tekniken. Bland andra Sony, Samsung och HTC har börjat inkludera den tekniken i sina senaste smarttelefoner.

Med en Qi-funktion laddar du smarttelefonen genom att placera den på en laddningsplatta, utan att behöva någon form av kabel kopplad till mobilen.

Se också: Så här kan du ladda din mobil trådlöst

Även om funktionen är ny för många, experimenterar redan flera företag med nya lösningar.

"Dela" ström med hjälp av NFC

TRÅDLÖST MELLAN ENHETER: I patentansökan från Sony finns det enkla skisser som visar hur man kan överföra ström mellan olika smarttelefoner, skärmar och enheter. Illustration: VG Partnerstudio

Under den senaste tiden så har flera hemsidor, bland annat The Verge, skrivit om den omtalade patentansökan från Sony som innebär att elektroniska enheter ska kunna ”ge bort” ström till andra enheter, med hjälp av ”Near Field Communication” (NFC). Det är den teknik som idag används för trådlös betalning och som många redan har inbyggd i sin telefon.

Less på aux? Ljud utan kablar

Forskaren Dag Slettemeås vid SIFO, Högskolan i Oslo och Akershus i Norge, har jobbat med tekniken och förklarar att NFC kan användas inom flera olika områden.

- Det ger möjlighet till allt från datautbyte mellan smarttelefoner, som nyckel till dörren hem, och ett flertal plastbaserade tjänster där man sveper smarttelefonen över en NFC-tagg med information, förklarar han.


- Det huvudsakliga syftet med NFC är att en smarttelefon ska kunna ”prata” med saker runt omkring sig utan att behöva gå igenom en procedur. NFC blir därmed en viktig funktion i utvecklingen av ”sakernas internet” och användningsområdena är oändliga.


Har du sett den här? Ladda telefonen snabbare med våra tips

Inte enbart för mobiler – och annan teknik kan också användas

FLERA OLIKA ENHETER: I patentansökan beskrivs överföringen av ström mellan flera olika typer av enheter, inte bara från mobil till mobil. ILLUSTRATION: VG Partnerstudio.

Enligt Sonys skisser ska tekniken kunna byggas in i allt från skärmar, datorer och mobiltelefoner, så att enheterna kan dela både ström och data när de befinner sig i närheten av varandra.

Men du behöver inte oroa dig för att främlingar eller (o)vänner ska tömma din mobil på batteri utan att du vet om det. Sonys förslag är nämligen att lägga in ett auktoriseringssystem i användargränssnittet, där man måste be om tillåtelse för att få ström överförd.

I ansökan förklarar företaget dessutom att annan teknik som Bluetooth och WiFi  också kan användas.

Se också: Allt du måste veta om powerbanks

"Äger" inte trådlös laddning

Enligt sektionschef Jon Sletvold på patent-och registreringsverket (PRV), är det många företag som har sökt patent på trådlös laddning – en procedur som är vanlig för att beskydda sina egna uppfinningar.

Sonys patent är tillfälligt godkänt, men vad utgången blir är ännu oklart. Om de får sin patentansökan godkänd måste företagen som vill använda exakt samma teknik först ingå avtal med Sony, förklarar Sletvold.

Det innebär med andra ord att Sony inte får rättigheterna till all form av trådlös laddning om deras ansökan blir godkänd, men att de potentiellt ”äger” en typ av trådlös strömöverföring mellan enheter.

Disney utvecklar ”WiFi-ström”

Medan Sony föreställer sig att överföringen av ström ska ske på nära håll, har Disneys teknikavdelning större ambitioner för trådlös strömöverföring.

De har nämligen byggt ett rum som förser alla enheter i rummet med ström – helt trådlöst, skriver Live Science och flera andra medier.

Rummet, som är en prototyp, är täckt med aluminiumplattor på väggarna och ett kopparrör är placerat i mitten av rummet. Innanför de fyra väggarna kan upp till 320 stycken mobiltelefoner laddas samtidigt – eller förse en hel drös med andra elektroniska enheter med ström.

Utanför väggarna finns en signalgenerator som - väldigt enkelt förklarat - skapar ett magnetiskt fält i rummet och gör det möjligt att leverera upp till 1900 watt till mottagarna.

Systemet ska vara helt säkert, men det betyder inte att konceptet är på väg att lanseras till befolkningen riktigt än.


Se Youtube-videon från Disney Research nedan för mer information.

YouTube Video - Quasistatic Cavity Resonance for Ubiquitous Wireless Power Transfer

 

Innehållet är producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättat: 22.05.2017

Senast uppdaterat: 22.05.2017