Tio tips till dig som har köpt Android-telefon
Är du osäker på hur du tar en skärmdump eller hur du säkerhetskopierar med din Android-telefon? Här får du tipsen som gör mobilanvändandet enklare.
Nästan två tredjedelar av alla smarttelefoner i världen är Android-telefoner, enligt Netmarketshare. Ändå upplever de flesta iPhone som mer användarvänlig.
Android-telefoner kan också vara väldigt olika. Som Smart tidigare har skrivit är det få som har den senaste Android-versionen, Nougat.
Vi har därför frågat Oskar Gårdsrud Paulsrud från Droidnytt om han kan dela med sig av sina bästa tips till nya och gamla Android-användare.
ANDROID-EXPERTEN: Oskar Gårdsrud Paulsrud från Droidnytt. FOTO: PRIVAT
1. Lär dig ta en skärmdump
- Något av det enklaste som ofta förvirrar nya Android-användare är hur de tar en skärmdump, säger Paulsrud.
På Samsung-telefoner gör du det på samma sätt som på en iPhone, medan på alla andra Android-telefoner måste du trycka in av/på-knappen och volym ned-knappen samtidigt, förklarar han.
Läs också: Så behåller du innehållet på telefonen när du byter mobilmärke
Dessutom har alla Android-telefoner möjlighet att ladda ned applikationer som spelar in korta filmer av din skärm. Sök efter ”screen recorder” i Google Play så hittar du flera bra alternativ.
2. Gör vardagen enklare med ”betrodda enheter”
- En av de nyare Android-funktionerna jag har mest användning för är ”betrodda enheter”, fortsätter Paulsrud.
Om du är trött på att skriva in lösenordet på telefonen varannan minut är detta en funktion för dig, berättar han. En ”betrodd enhet” kan till exempel vara din smartklocka eller bil. När telefonen registrerar att den är kopplad till någon av dem, behöver du inte skriva in lösenordet för att använda telefonen.
- Synkroniseringen med smartklockan är särskilt användbar. Då slipper jag låsa upp telefonen varje gång jag tar upp den ur fickan. Samtidigt är telefonen låst så fort jag lägger från mig den.
Läs också: Därför kan smartklockan vara användbar för dig.
Dessutom kan telefonen använda GPS för att känna igen ”betrodda platser”, som huset eller lägenheten. Då slipper du skriva in lösenordet när du är hemma.
Så här anger du betrodda enheter och platser:
PÅLITLIGT: Välj ”säkerhet” under inställningar och hitta sedan ”smart lock” (evt. ”betrodda enheter”). Här kan du välja om din telefon ska förbli olåst på en specifik plats, när den är kopplad till en specifik enhet, eller så länge du är i rörelse. FOTO: SKÄRMDUMT ANDROID LOLLIPOP
3. Övervaka din förbrukning av mobildata
Är du en av dem som använder mycket mobildata, kan en inbyggd Android-funktion hjälpa dig att hålla koll på förbrukningen.
- Har du till exempel ett abonnemang med 3GB data, kan din telefon ge dig en varning när du har använt 2,5 GB, förklarar Paulsrud.
- Det är väldigt användbart om du inte alltid har koll på hur mycket du är på nätet.
Läs mer: Så undviker du att använda för mycket mobildata under semestern.
Med Nougat-versionen av Android kan du också bestämma att enbart utvalda applikationer kan använda mobildata när du närmar dig maxgränsen för ditt abonnemang, fortsätter Paulsrud.
Gränsen för mobildataförbrukning ställer du enkelt in med metoden nedan.
SÄTT GRÄNSEN: Under ”inställningar” hittar du ”anslutning” och går vidare till ”dataanvändning”. Därefter justerar du mobildatagränsen och väljer tidsintervall och gränsvärde. FOTO: SKÄRMDUMP ANDROID LOLLIPOP
4. Gör flera saker samtidigt med ”flerfönsterläge”
- En av de bästa funktionerna som kom med Nougat-versionen för Android, är att du kan använda flera fönster samtidigt, likt som på en laptop, säger Paulsrud.
Det betyder att du kan kolla på en video samtidigt som du surfar på nätet, eller att du kan göra noteringar under tiden du läser en text, förklarar han.
Kolla också: Teknologin som gör din resa bättre
En liknande funktion har tidigare funnits tillgänglig på Samsung Galaxy-telefoner, men Nougat-uppdateringen gör den tillgänglig för alla Android-användare.
- Hur bra funktionen fungerar beror också på hur stor skärm du har, men för alla med en någorlunda normal skärm är det väldigt användbart, säger han.
SMART: Dela skärm väljer du genom att hålla in översiktsknappen (fyrkant). Då kan du till exempel göra noteringar under tiden du läser en artikel. FOTO: SKÄRMDUMP ANDROID NOUGAT
5. Låna ut telefonen med ”fäst fönster”
- Det här är en smart funktion om du ska låna ut din telefon till barnen, eller om du använder Spotify på en fest, berättar Paulsrud.
- Då slipper du tänka på om de som lånar din telefon gör något utöver det de ska.
Funktionen har varierande namn på olika Android-telefoner, bland annat ”fäst fönster”, eller ”screen pinning”. Den ligger normalt under de avancerade säkerhetsinställningarna (se bild).
Kom dock ihåg att det är möjligt för ovälkomna att ta reda på hur man låser upp skärmen igen. Därför bör du inte lita blint på att funktionen skyddar dig mot oönskat användande.
SÅ LÅSER DU: Gå till ”inställningar” och ”säkerhet”. Under avancerat hittar du ” fäst fönster” eller liknande; där väljer du ”på”. Därefter öppnar du önskad applikation, trycker på översiktsknappen (fyrkant), och väljer knappnålsikonen nere i höger hörn. För att stänga av funktionen igen håller du inne trekant och fyrkant samtidigt. FOTO: SKÄRMDUMP ANDROID LOLLIPOP
6. Spara plats genom att säkerhetskopiera bilder
- Säkerhetskopieringen i Google foto-applikationen är också smart. Den lagrar alla dina bilder i molnet. Därmed kan du tryggt radera bilder om din telefon börjar få ont om lagringsutrymme, säger Paulsrud.
Bilderna hittar du på photos.google.com, där kan du logga in med ditt Google-konto.
Mer om moln-lagring: Så skapar du ditt eget ”cloud” hemma.
- I Googles molntjänst har du obegränsat med lagringsplats för bilder med bra upplösning. Men vill du ha full upplösning får du en platsbegränsning på antal bilder, tillägger Paulsrud.
Om du inte har godkänt säkerhetskopiering första gången du öppnade applikationen, eller inte vet om funktionen är påslagen, kan du kolla det på följande sätt:
FOTO-APPLIKATIONEN: Välj först ”inställningar”, därefter ”säkerhetskopiering” och ”synkronisering”. Se till så att brytaren för ”säkerhetskopiera och synkronisera” är på. FOTO: SKÄRMDUMP ANDROID LOLLIPOP
7. Spara batteri med batterioptimering
En annan bra funktion är batterioptimering. Den ser till så att applikationerna inte använder mer batteri än nödvändigt.
Ofta lite batteri? Läs vår guide för nödladdare
- Har du en nyare telefon ska batterioptimeringen funka av sig själv. Men det är oavsett värt att kolla upp, säger Paulsrud.
- Enkelt förklarat ser batterioptimeringen till att applikationerna du installerar fungerar som de skall utan att slita onödigt mycket på batteriet.
Läs också: Snart kan du stjäla mobilbatteri från dina vänner
Så undersöker du om batterioptimering är igång på alla applikationer:
SKA VARA INGÅNG: Under ”inställningar” väljer du ”batteri”. Därefter trycker du på menyn överst i höger hörn och väljer ” batterioptimering”. Här kan du välja att optimera applikationerna individuellt, eller se vilka applikationer som inte är optimerade för batteribesparing. FOTO: SKÄRMDUMP ANDROID LOLLIPOP
8. Anpassa snabbinställningar
En nyhet på Android Nougat är att du själv kan bestämma vad som ska ligga under snabbinställningar, fortsätter Paulsrud. Snabbinställningar hittar du genom att swipa ned från toppen av skärmen två gånger.
Läs också: Fyra sätt att organisera dina applikationer på
- Snabbinställningar är smidigt att använda för saker du ofta ändrar på, som WiFi-uppkoppling eller flygplansläge, säger han.
- Men det är du själv som vet vad du mest använder på din telefon. Därför är det bra att du nu kan välja själv vad som ska ligga där.
Android-experten lägger till att inte alla tredjepartsapplikationer kan bli snabbinställningar. Du måste själv undersöka vad som är tillgängligt på din telefon.
9. Svara direkt på notifikationer
- Nougat ger dig också möjlighet att svara på Messenger och andra applikationer direkt i notifikationen, fortsätter Paulsrud.
- Det är rätt bra om du är på språng.
Läs mer: Ladda mobilen trådlöst
Tidigare versioner av Android har låtit dig svara på SMS i notifikationen, men nu är alltså funktionen tillgänglig för en rad olika tredjepartsapplikationer.
Notifikationerna i nyare Android-versioner är också grupperade, något som gör dem mer överskådliga än tidigare. Det innebär att du får en samlad notifikation för alla de nya mailen du fått, istället för en per mail.
SNABBT: I Android Nougat får du svara på meddelandenotifikationer utan att öppna applikationen. FOTO: SKÄRMDUMP ANDROID NOUGAT
10. Prova virtual reality på telefonen
Den sista punkten gäller inte alla. Men Nougat-versionen av Android har stöd för Daydream, Googles egna plattform för Virtual Reality (VR). Om din telefon har stöd för VR kan du köpa 3D-glasögon och sätta igång.
Läs mer: Allt du behöver veta om VR
Andra möjligheter för VR till Android är Samsungs egna system. Det kommer med glasögon och en egen handkontroll och är kompatibelt med Samsungs nyaste telefoner.
Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett
Upprättat: 22.08.2017
Senast uppdaterat: 22.08.2017