Bland 9-åringar i Sverige är det drygt två tredjedelar som äger en egen smarttelefon, enligt Svenskarna och Internet 2017 – och många av dem använder dem flera timmar om dagen. Här får du tips på vilka mobiler som passar bäst till de yngre.
Barns mobilanvändning har ökat drastiskt och mer än 50 procent av barn mellan 13-16 år använder mobilen mer än tre timmar per dag, enligt Ungar & medier 2017.
- För oss har mobiltelefonen blivit ett användbart hjälpmedel. Maria använder den till sociala medier, lästräning, frågelekar och att hitta information på Google. Dessutom är det lätt att nå henne och ge besked, säger mamma Synnøve Thoresen.
Läs även denna: Så tar du bättre bilder med iPhone X och iPhone 8 Plus
Mobilen är med överallt
Hon och dottern Maria (11) sitter ombord på farmor och farfars segelbåt. Maria har övernattat på båten – och självklart är mobiltelefonen med.
- Jag använder den mest till Sociala medier som Snapchat, Instagram och YouTube. Jag följer artister och sådant som andra rekommenderar, säger Maria.
Dessutom sparar hon sina bilder på telefonen, som till exempel bilden från kinesiska muren som hon tog tidigare i år. Då var Maria i Kina med fotbollslaget.
- Maria har ärvt hennes pappas iPhone 7, eftersom han ville ha en nyare version. Vi gör som regel så. Maria ärver våra telefoner när vi behöver en ny, säger Synnøve.
Har du läst den här? Barn och gaming: Spelen alla föräldrar bör känna till
Barnen behöver inte toppmodeller
Att mobiler kan ”gå i arv” är marknadsansvarig för datorer, mobil och surfplattor, Lars Christen Førisdal hos Komplett, positiv till.
- Du behöver inte lägga mycket pengar på en mobil till barnen. En äldre iPhone-modell håller till exempel länge. Dessutom finns det flera billigare mobiltelefoner som räcker gott och väl, säger Førisdal
Han rekommenderar föräldrar att köpa en telefon som är billig, men med bra batterikapacitet.
- Dessutom kan det självklart vara en fördel att välja en mobil av samma märke som du själv har. Då är det lättare för dig att lära barnen hur telefonen ska användas. Det är samtidigt smart att investera i ett bra mobilskal till telefonen. De flesta smarttelefoner är sårbara, säger Førisdal.
Välj mobil efter behov
Verksamhetschef i den norska organisationen Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik, upplever att de flesta barn vill ha en smarttelefon och tillgång till internet för att kunna vara på sociala medier.
Barnevakten har som ändamål att barn och unga ska kunna använda medierna på ett tryggt och medvetet sätt.
- Vi rekommenderar att föräldrar värderar behovet, och anpassar telefonen i förhållande till det. Om det är barnets första mobil, rekommenderar vi dessutom att föräldrarna samtalar med barnet för att ge dem riktlinjer och regler för mobilanvändning, säger Vestbøstad Vik.
De har ingen åldersgräns för mobilanvändning.
- I en del fall är det föräldrarna som vill att barnet ska få en mobiltelefon, så att det är lättare att hålla kontakt med barnet. Andra gånger är det barnen som vill ha en mobiltelefon för att vara på sociala medier med jämnåriga. Vi tycker det är bäst att föräldrarna till barnet avgör när barnet ska få en mobil, säger Vestbøstad Vik.
Dessa telefoner rekommenderar Komplett
Organisationen Barnevaktens tips till föräldrar som ska köpa mobil till barnen:
📷 Lär barnen att de ska alltid ska fråga om lov innan de delar bilder, filmer eller information om andra.
📥 Skapa regler för nedladdning av appar och spel – och användning av pengar i spel.
💸 Konfigurera inställningar på mobilen och i appar som begränsar tillgång och köp med riktiga pengar.
💬 Prata med barnet om vad som är bra, och mindre bra, att säga på nätet när de chattar i spel och på sociala medier – eller kommenterar andras bilder, filmer och statusuppdateringar.
❌ Förklara för barnen att de inte bör upprätta en ”en-till-en” kontakt via chatt med personer de endast känner via nätet och i spel.
📱 Gör tydliga avtal om skärmtid och vilka tider mobilen ska vara avstängd. Vi rekommenderat skärmfria måltider och skärmpaus från cirka en timme innan läggdags.
👪 Gör det tydligt för barnet att de kan komma till dig och prata om allt, även om de upplever något obehagligt eller svårt.
Missa inte den här: Undvik att barnen bränner tusentals kronor