FOTO: iStock
Spelen som kan lära ditt barn att programmera
Spel och lekar kan användas till mer än bara underhållning. Med dessa fyra spel kan barnen lära sig att programmera.
- Världen är full av koder. Om man förstår hur en kod är uppbyggd har man en bättre utgångspunkt för att förstå hur världen fungerar, menar Helge Astad som är koordinator hos «Lær Kidsa Koding».
Därför startade Astad ”Kodeklubben” tillsammans med Anne Aaby. Strax efter startade den frivilliga organisationen ”Lær Kids Koding”, efter en kort tid gick de ihop med ett gemensamt mål – att lära barn att programmera.
- Vi vill att barn ska lära sig programmering så att de kan bidra till att fortsätta utveckla samhället i framtiden. Vi menar inte att alla ska bli utvecklare, programmering kan också användas kreativt. I dagens samhälle är det dessvärre brist på förmågor som har kunskap att skapa något digitalt, både när det kommer till spel, konst, musik och annat.
Lek med koder
”Lær Kidsa Koding” har startat 140 kodningsklubbar över hela Norge, där barn i alla åldrar kan vara med och lära sig programmering. En gång om året arrangerar de också ”kodetimen” – en digital skoltimme med programmering, som är färdigt tillrättalagd för elever i alla åldrar.
- Våra evenemang ska vara roliga och motiverande. Genom att leka med programmering i tidigt ålder, kan barn lära sig att behärska datorer som ett kreativt verktyg.
Astad förklarar att de flesta barnen dessvärre inte introduceras för programmering förrän de börjar gymnasiet på högskola – och ofta då på allt för avancerad nivå.
- De allra flesta programmeringsspråk har en gemensam struktur eller uppbyggnad som man kan lära sig. Men inlärningen måste anpassas. Lyckligtvis finns det flera möjligheter att göra en rolig introduktion till programmering. För barn är enkel blockprogrammering genom spel och lek en perfekt start.
Kom igång med programmering
Tomas Kristiansen, nordisk produktchef för lagring hos Komplett, och självutnämnd spelentusiast, tipsar om fyra spel som ökar kreativiteten och förståelsen för programmering.
Här är Kristiansens tips:
1. Minecraft
Minecraft är ett sandlåde- och överlevnadsspel för PC, mobil och spelkonsoler, där spelaren bygger och river ned konstruktioner av kuber i en 3D-värld. Det går också at spela tillsammans med andra. Man kan samarbeta om att bygga, tävla om resurserna, eller slåss och förstöra för varandra. Datorspelet kom under 2009 och är fortfarande väldigt populärt.
- Minecraft är som ett slags Lego i en datavärld, där du har ett nästan oändligt antal byggstenar tillgängligt. Grafiken är grov och allt är baserat på block. Här står kreativiteten i fokus. Genom att prata med kompisar och bygga, lär sig barn och ungdomar matematik och geometri på ett roligare sätt, säger Kristiansen.
Spelet kan spelas i två lägen Survival eller Creative. Survival-läge handlar om att överleva i den digitala vildmarken. I det kreativa läget är det bygget som är i fokus – det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan skapa.
- Minecraft som spel lär dig inte att programmera, men det ger förståelse om hur saker är uppbyggda. Om du har lite programmeringskunskaper kan du dessutom skapa egna ”plug-ins”, som till exempel att ge din karaktär nya egenskaper.
Spelet kommer till flera konsoler. Klicka här för att se de olika Minecraft-spelen hos Komplett.
2. Scratch
Scratch är utvecklat av MIT (Massachusetts Institute of Technology) och är ett öppet och fint programmeringsspråk som är översatt till bland annat svenska.
Spelet är block-baserat och lär barnen att använda det visuella. Scratch kan utan problem spelas av de allra minsta eftersom man inte behöver särskilt bra läsfärdighet för att ha glädje av spelet.
- Scratch är vägen mot mer avancerad programmering. Det ger dig en mycket bra grundkunskap för att lära dig andra programspråk efteråt. Dessutom är det väldigt kul, säger Kristiansen.
Även Astad rekommenderar Scratch som ett spel att börja med:
- Du behöver inte installera något för att spela Scratch. Du spelar direkt i webbläsaren, något som gör det väldigt lättillgängligt. Scratch används för att skapa allt från visuella program, till animationer eller presentationer i skolan.
På kodboken.se hittar du flera Scratch–uppgifter, både för nybörjare och för dem på en mer avancerad nivå.
3. Lego Mindstorms
Kristiansen, som själv har en son på sex år, berättar att många barn lär sig mer genom att ha något fysiskt att hålla på med. Lego Mindstorms är en programmeringsbar byggsats som gör det möjligt att styra egentillverkade Lego-robotar.
- Lego Mindstorms är ett perfekt tillvägagångssätt att introducera barn i mellanstadiet för programmering. Det är enkelt att lära sig, men betydligt mer avancerat än vanligt Lego.
På Legos egna hemsidor hittar du filmklipp som hjälper dig komma igång med att programmera din robot.
4. Raspberry Pi
Raspberry Pi är en liten och billig dator i samma storlek som ett kreditkort. Den lilla datorn blev utvecklad för att låta barn lära sig programmering genom att leka och prova sig fram, och är perfekt för att väcka intresset för innovation redan i ung ålder.
- Det finns massor av utvecklat inlärningsmaterial till Raspberry Pi. Här är det helt enkelt bara för barnet att prova sig fram och programmera om den lilla datorn, kanske till en stegräknare eller till att visa små animationer, berättar Kristiansen.
Kristiansen tycker att oavsett vilket spel eller verktyg du väljer att introducera dina barn för, är det viktigt att de tycker det är roligt.
- Så länge spelet är tillräckligt underhållande, kan barnen sitta i flera timmar och hålla på – utan att ens märka att de egentligen lär sig programmera.
Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett
Upprättat: 16.10.2017
Senast uppdaterat: 16.10.2017