Prismatch*Prismatch*

JULGLÄDJE: Så här glada blev Smart-redaktionen när de fick till det här snygga julkortet. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Fyra steg till det bästa julkortet

Glöm "jul-snapchats" och opersonliga hälsningar på Facebook. Vi visar dig hur du gör det optimala julkortet.

December är här, julmarsipanen är på plats i butikshyllorna och de kolsvarta kvällarna påminner oss om att året snart är slut. Och vad passar väl bättre än att avsluta året med ett härligt julkort - dra med dig vänner, familj, husdjur och gör ett kul julkort. 

Så här gör du: 

Steg 1: Förbered dig

Få tag i några ordentligt "fina" jultröjor och hitta en bra plats att vara på. Kom ihåg att det här är  ett julkort och inte ett passfoto så släpp loss kreativiteten. 

 

Steg 2: Ta bilder 

De flesta av oss använder mobilkameran när vi fotar i vardagen men ska du ta bilder till julkortet så kan det löna sig att ha en kamera och en ordentlig fotosession. Fotografen Anine Desire Gomsrud som jobbar i Studio Westgaard har flera tips på hur du ska lyckas få den bästa bilden. 

 – Effekter och passande tillbehör är alltid bra när du ska ta ett "uppställt" foto. Då har modellerna något och hålla på med och resultatet blir ofta mer naturligt. Leta fram tomteluvor, inslagna paket, julpynt, mössor, vantar, stickade tröjor och julkulor - allt som skapar julstämning kan vara med i bilden, säger Gomsrud. 

PROFFS: Till vardags jobbar Anine Desire Gomsrud som matfotograf men hon har många bra tips till årets julkort.  FOTO: ANINE DESIRE PHOTOGRAPHY

Personligen tycker Gomsrud att stämningsbilder är de finaste och tipsar om att använda en öppen spis, trädgården eller soffan som miljö. Ljusstakar ger extra mysig stämning. 

– Kom ihåg att ta bilder även när folk inte är beredda. Ofta är det de bilderna som blir roligast och mest naturliga, säger hon. 

Ljuset är också viktigt. Ta gärna bilderna i dagsljus, det är mycket bättre än att använda den starka blixten som kameran har. Du ska helst ha ett mjukt ljus. Har du en handhållen blixt kan du använda den. 

TIPS! Om du måste använda blixt kan du blåsa upp en vit ballong och trä den över kamerablixten. Den kommer göra ljuset mjukare.

Steg 3: Redigera bilderna

Blev bilderna för mörka eller saknar de "juliga" effekterna? Få inte panik, det går att lösa i efterhand! Efter en runda i Photoshop blir bilderna perfekta. Här några enkla knep: 

Lägg till snö:

Öppna bilden du vill redigera i Photoshop > Hitta en bild med snöflingor på en enfärgad bakgrund > Dra in bilden med snö i originalbilden > För att få snön att blandas med originalbilden (och ta bort bakgrunden) måste du ändra övergången i högermenyn från "vanlig" till "raster" > Voilá – du har snö! Skalera snön tills den passar bilden > Använd suddgummit för att ta bort överflödig snö > Spara.

 

Lägg till tomteluva: 

Ge en av modellerna en extra juleffekt:

Först måste du hitta en "julikon". På sidor som iStock eller Adobe Stock, finns det flera julikoner som du kan ladda ner. Kom ihåg att ladda ner i PNG så slipper du klippa till dem själv.

Öppna bilden du vill använda> Klistra in tomteluvan > Skalera tomteluvan och placera den där du tycker den passar bäst > Tryck «enter» för att fästa den > Spara. 

 

Ta bort oönskade element och justera ljuset: 

Öppna bilden> Välj "lassoverktyget" > Markera elementet du vill ta bort > Tryck «redigera» > Se till att det står «innehållsanpassat» > Klicka OK > Stolen är nu borta! 

Originalet: 

Efter att vi tagit bort stolen och redigerat färgerna: 

 

Vill du göra färgändringar kan du gå vidare till "bild" i menyn högst upp > Gå til «justeringar» > och så till «ljusstyrka/kontrast» > Justera till önskat ljus > Spara.

 

Steg 4: Beställ kort

När bilderna är färdiga är det dags för att skapa själva julkortet. Det kan du själv göra i Photoshop eller via ett av alla företag på nätet som framkallar bilder. De brukar ha färdiga mallar som du kan lägga in din bild i och skriva en passande text till.  

SKÄRMDUMP «BILDER»

 

Oavsett vilket format du väljer så önskar vi dig lycka till med julkortsproduktionen och en GOD JUL! 

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättat: 01.12.2017

Senast uppdaterat: 04.09.2019