Prismatch*Prismatch*

VAR FÖRSIKTIG: Det kan vara problematiskt att dela barnen liv på nätet. FOTO: iStock

Experten tipsar: Sociala medier-vett för föräldrar

Bilder av barnens första tandläkarbesök, eller första bad kan bli liggande på internet för evigt, om du som förälder delar det på sociala medier. Tänk dig för innan du delar, tycker experterna. Här är tipsen för digitalt uppförande på nätet.

Enligt siffror från Ipsos har drygt 3,4 miljoner nordmän idag en profil på Facebook. Den största användargruppen är unga i åldrarna 18-29 år, men de äldre grupperna hänger stadigt på. Det delas, gillas och postas. Och medan den yngre generationen lär sig  om nätvett och sociala medier i skolan, har den äldre användargruppen varit tvungen att lära sig på egen hand.

- Föräldragenerationen använder sociala medier på ett helt annat sätt än barnen. Föräldrar delar ofta lyckliga ögonblick, semesterminnen och upplevelser, och använder sociala medier för att presentera sig själv och sin familj säger Dina Dalaaker, som är senior rådgivare i Center for ICT in education, Oslo.

Hon berättar att de som växer upp idag, är den första generationen som får sin barndom delad på internet. Och eftersom föräldrarna saknar sunt förnuft när det kommer till exponering av barnen, kan det bli problematiskt när barnen växer upp, menar hon.

Föräldrar måste ge barn möjlighet att ha kontroll över sitt eget liv på nätet.

Hon förklarar att sociala medier är en arena där gränsen mellan privat och offentligt är diffus – och för många kan det vara svårt att skilja på det.

- Föräldrar ska under barnens uppväxt vara förebilder när det kommer till uppförande på nätet. Därför är det viktigt att de lär sig digitala regler och noga tänker genom vad de själva delar. Allt behöver inte delas i offentligheten. Uppförande på nätet är något som alla föräldrar måste veta något om, både för sin egen och för barnens skull, säger Dalaaker. 

Lägg inte upp bilder på dina barn utan samtycke

Experten understryker att man ska be om samtycke innan man postar en bild av någon på nätet. Detta gäller även barn. Är barnen för små för att förstå vad det handlar om, måste man överväga om posten är till barnets bästa – även på lång sikt.

- Tänk dig noga för innan du delar något. Om du är osäker bör du låta bli. Barn är också olika och har olika gränser. Detta måste respekteras, säger Dalaaker.

Dalaaker påpekar att det allra viktigaste du bör tänka på innan du postar något på sociala medier är varför du vill dela det.

- Lägg inte ut bilder av egna eller andras barn utan samtycke, och var försiktig med att lägga ut bilder som är roliga för de vuxna, men inte för barnet själv. Tänk långsiktigt – en bild som delas på nätet kan du snabbt tappa kontrollen över, även i stängda forum.

 

Såg du denna? Så blir du en "Youtuber"

Tidigare mammabloggare varnar andra

Den tidigare mammabloggaren Mariann Johansen är enig i att föräldrar bör ha ett medvetet förhållande till hur de använder sociala medier. I september 2016 skrev Johansen krönikan ”Jag är mammabloggaren som ångrar sig”, för att sätta barns rättigheter och föräldrarnas oansvariga användning av sociala medier i rampljuset.

- Det verkar som att många har svårt att förstå räckvidden av sociala medier. Varje dag lägger folk upp hundratals grejer på Facebook. Om man ”endast” har 100 vänner på Facebook, innebär inte det att endast dessa 100 personer kan se det du delar, säger Johansen.

Det var när Facebook-funktionen ”den här dagen” dök upp i Johansens ”newsfeed” på Facebook som hon själv förstod att hon måste ändra sitt beteende.

- ”Den här dagen” är en funktion som visar dig vad du postade på Facebook samma dag för ett år sedan.  När jag såg vad jag hade lagt ut blev jag chockad över min egen handling. Jag skulle aldrig lagt ut något likande idag, säger Johansen.

För Johansen blev detta ett uppvaknande, eftersom hon själv var säker på att hon hade haft ett filter för vad hon postade på bloggen och på Facebook.

- Jag blev plötsligt medveten om att jag har dokumenterat hela babytiden för mina barn, både i form av bilder och relativt intima texter som avslöjar glimtar från vardagen. Det slog mig att barnen kanske inte kommer uppskatta att ha blivit exponerade på det sättet när de blir äldre, förklarar Johansen och fortsätter:

- De flesta var nog mer okritiska om vad de postade om sig själva och sina barn i starten av sina sociala medier-karriärer.  Jag tror många skulle bli lite chockade och kanske även ångerfulla över några poster om de gick tillbaka och kollade gamla Facebook-aktiviteter. Detta blev min ”aha-upplevelse”, och jag vill gärna att andra föräldrar lär sig av den, säger hon.

Idag har Johansen raderat, eller gjort innehållet på den gamla bloggen och Facebook privat.

Läs mer: Spelen som kan lära ditt barn programmera

- Många föräldrar lägger ut för mycket

 Johansen tror många ser på små barn som någon slags förlängning av sig själv, och att de glömmer att även barn är egna individer som själva måste få välja om de vill bli exponerade.

- Det är så lätt att ta bilder och dela, utan att tänka på hur länge det blir liggande. Jag har själv två barn  på åtta och tio år, som nu står på tröskeln till att börja utforska olika mediekanaler. Jag tror de hade blivit besvikna om de inte fick möjlighet till att skapa sin egen identitet på nätet, för att jag redan har gett dem en som de inte haft kontroll över.

 Vad tycker du är det största felet föräldrar gör när det gäller användning av sociala medier?

- De är för aktiva! Allt för många lägger ut för mycket, och innehållet är för närgånget. Ingen är egentligen intresserad av att se tre album från din semester och alla behöver heller inte läsa att du önskar din son lycka till hos tandläkaren. Använd privata kanaler eller säg det direkt till personer istället, skrattar Johansen.

Johansen understryker att det har hänt mycket på den här fronten under de senaste åren, och att folk lyckligtvis blir mer pålästa om hur man uppför sig på nätet.

- Det bästa tipset jag kan ge är att använda huvudet - detta gäller inte bara föräldrar, utan alla som är på sociala medier. Ställ dig själv kontrollfrågor innan du delar privat innehåll. Och visa hänsyn.

Här är Medietilsynets checklista för vad du bör tänka på när du publicerar innehåll på sociala medier:

  1. Ska du dela bilder, bör du sätta dig in i vilka regler som gäller för delning av bilder på nätet. Tänk också över innehållet i bilden du delar.
  2. Överväg mängden – inte allt i ditt och dina barns liv behöver delas på nätet.
  3. Gör en städning och radera innehåll som du har publicerat med jämna mellanrum.
  4. Läs på om kanalval. Använd sekretess och stängda grupper
  5. Fråga alltid barnen om de tycker det är okej att du delar. Respektera deras svar.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 03.01.2018

Senast uppdaterat: 03.01.2018