Prismatch*Prismatch*

Foto: iStock

Åldersgränser på spel: Detta innebär det

Vad gör du när ditt tolvåriga barn tjatar hål i huvudet på dig för att få spela ett spel med 18-årsgräns? Så här förhåller du dig till åldersmärkningen på spel.

För att skydda barn och ungdomar från olämpligt innehåll sätts det åldersgränser på dataspel, oavsett vilken spelplattform det spelas på. Den europeiska standarden för åldersmärkning kallas PEGI (Pan-European-Game-Information).

- PEGI-märket berättar vilken åldersgrupp spelet passar till. Märkningen är baserat på innehållet i spelet och ska hjälpa föräldrar att göra medvetna val när de köper spel till sina barn, förklarar Espen Harring som är marknadsansvarig för gaming hos Komplett.

Läs mer: Den stora spel-app-guiden för barn

EXPERT: Espen Harring (t.h) rekommenderar att spela tillsammans med sina barn för att få en insyn i vad för slags spel de exponeras för. På bilden är han tillsammans med sin kollega Mikkel Melsom. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Många svenska barn spelar ”vuxenspel”

Enligt den senaste statistiken från Ungar och medier 2017 (https://www.iis.se/docs/Ungarochmedier2017.pdf sid 45), är det mest populära spelet för pojkar mellan 13-16 år Counter-Strike: Global Offensive som har PEGI 18-märkning, bland favoritspelen i samma åldersgrupp ligger även Grand Theft Auto-spelen som även det har PEGI 18-märkning.

- Det är inte lagstadgat att följa PEGI-märkningen. Vissa barn tål mer än andra, så det är upp till varje förälder att värdera vad deras barn tål, säger Harring.

REKOMMENDERAD ÅLDESGRÄNS: Genom att följa åldersmärkningen kan föräldrar och vårdnadshavare lättare skydda sitt barn från att utsättas för opassande innehåll. FOTO: PRODUCENTEN

Han förklarar att åldersmärkningen ger en bra indikation på vad spelet innehåller.  Men det är ändå viktigt att föräldrar sätter sig in i vad spelet handlar om, och inte litar blint på PEGI.

- Min rekommendation är att sätta sig ned och spela tillsammans med barnen. På det sättet lär du dig vad spelet innehåller. Det är speciellt viktigt om spelet är ett online-spel, där man spelar mot och chattar med andra spelare. Det går inte att kontrollera andras uppförande och det är dessvärre omöjligt att undgå att det finns en del ”troll” på nätet, säger Harring,

Detta innebär åldersmärkningen

Alla spel som blir officiellt lanserande får en klassificering och det är speltillverkarna själva som sätter åldersmärkningen på spelet. Vilken åldersgräns ett spel får beror på  exempelvis våld, svordomar och sexuellt innehåll.

PEGI-märkning säger inte något om svårighetsgraden eller vilka färdigheter som krävs för att spela. Ett spel som exempelvis är märkt med ”3+” (tre år och uppåt), kan ändå vara svårt för en treåring att spela.

Här är översikt över vad åldersmärkningen betyder:

ILLUSTRATION: PEGI/VG PARTNERSTUDIO

 

I tillägg till den vägledande åldersmärkningen har en del spel innehållsmärkning på omslaget. Denna visar orsaken till åldersgränsen på spelet.

 

Det finns åtta olika innehållsmärkningar:

ILLUSTRASJON: PEGI/VG PARTNERSTUDIO

Full kontroll

Utöver att följa PEGI-märkning, finns det några enkla knep föräldrar kan ta till för att få bättre kontroll över vad barnen exponeras för. De flesta nya trådlösa routers har till exempel möjlighet att aktivera ”föräldrakontroll”, där man enkelt administrerar vad för slags innehåll och vilka webbsidor barnen ska ha tillgång till.

- Jag har en dotter på fem år som använder iPad flitigt. Jag vill att allt det mitt barn kollar på, ska jag vara medveten om. Därför har jag länkat dotterns iPad mot ett barnfilter på nätverket hemma. På det sättet har jag bättre kontroll, förklarar Harring.

Den här mesh-routern från TP-link har enkla och intuitiva föräldrainställningar som gör det enklare att hålla barnen trygga på nätet:

När man sätter upp barnfilter i nätverket måste man dock vara medveten om att filtret inte klarar att upptäcka allt.

- Filtrering fungerar som regel väldigt bra på våld och grafiska scener, medan språk kan vara svårare för filtret att plocka upp, säger experten.

Var försiktig med YouTube

YouTube är en av de svåraste kanalerna att hålla koll på som förälder. Även om det finns filtrering på YouTube, krävs det att ditt barn är inloggad som en ”under 18 år”-profil. Det gör det svårt som förälder att kontrollera vad för slags innehåll ditt barn exponeras för. Harring tycker därför att vuxna gärna kan kolla på YouTube – både själva eller tillsammans med barnen.

- Det har blivit väldigt populärt att kolla på spelare som streamar och kommenterar sitt egna spelande på YouTube. Dessvärre är det mycket varierande nivå på innehållet och det är inte alla kanaler som är barnvänliga, säger han och fortsätter:

- Använd YouTube för att söka upp spel som du vet att ditt barn är intresserad av. Då hittar du både spel-trailers från de olika spelleverantörerna och de mest populära streaming-profilerna – då får du bra översikt över vad barnets favoritspel faktiskt innehåller, säger han.

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Upprättat: 12.02.2017

Senast uppdaterat:12.02.2017