Prismatch*Prismatch*

Dags att byta ut den trådlösa routern?
Vi hjälper dig att välja rätt modell

Det är få saker som är mer frustrerande än dålig internetuppkoppling. Har du inte bytt ut den trådlösa routern på flera år, kan det vara anledningen till att du upplever ditt internet som långsamt.

Många betalar höga summor för att få snabbt internet hemma, men om du inte har den tekniska utrustningen uppdaterad, hjälper det inte att skrika och klaga på internetleverantören.

- Internethastigheten blir inte snabbare än den svagaste länken. Äldre routrar kan fungera bra idag, men har du den senaste iPhonen eller en dator med ett nytt nätverkskort, kan inte routern leverera den högsta hastigheten till enheterna, säger Bjørn-Ivar Nordbø, som är nordisk produktchef för nätverk på Komplett.

Kolla också: Så får du snabbast möjligt internet hemma

Vårt användarmönster ändras snabbt

Nordbø förklarar att den största utmaningen idag är att det ständigt kommer fler enheter som skall kopplas till det trådlösa nätverket.

-  Vårt användarmönster har ändrat sig mycket under de senaste åren. Har du en Apple-TV, tre telefoner, flera datorer och smarta-hem-enheter kopplat till internet, är du också beroende av att ha en router som kan hantera det.

Även en två-tre år gammal router är inte nödvändigtvis utformad för att ge trådlös nätverksåtkomst till många enheter samtidigt – och kan således vara dåligt anpassad för den typen av användning.

Läs också: USB-C:  Ska det äntligen räcka med endast en kabel?

Eftersom att de flesta inte köper ny router särskilt ofta, är det inte alla som vet vilka standarder och sifferkombinationer som är relevanta att känna till. Smart har samlat begreppen du behöver veta (och struntar i de mest avancerade).

Dessa specifikationer bör routern ha

Den senaste generationen av trådlöst internet heter 802.11ac. Routrar som utnyttjar denna standard är mycket snabbare än de routrar som utnyttjar 802.11n, som är den tidigare generationen. De två typerna av routers kallas ofta AC Router och N-router.

- N-routers fungerar fortfarande bra, men de största volymerna är nu av AC-standard.

Om du har flera nya enheter hemma och ska köpa en ny router idag, är nog en N-router fel standard att välja.

Nya AC-routrar har som regel två eller tre band och många av modellerna är så smarta att de automatiskt fördelar användarna på banden med högst hastighet och lägst trafik, förklarar Nordbø.

Med band menar vi frekvensband 2,4 och 5 GHz, som vi använder till trådlöst kommunikation i det här landet.  Nyare routrar skickar signaler via båda dessa band, så kallat dual-band eller tri-band, medan äldre sänder via 2,4 GHz-bandet har en lägre maxhastighet.


REKOMMENDERAR AC-ROUTER: Bjørn-Ivar Nordbø är ansvarig för nätverk på Komplett. Han rekommenderar att köpa en router med AC-standard om man skall köpa en ny router idag. Routern på bilden är en TP Link Archer C7 AC1750, som passar till mindre bostäder. Se mer information om produkten längre ner. FOTO: PRODUCENTEN/PRIVAT

TP Link Archer C7 AC1750, som passar till mindre bostäder.

Dual-och tri-band gör att du kan streama i HD-kvalitet på det snabbare 5 GHz-bandet,  samtidigt som du kan läsa nyheter och e-post på det stabila 2,4 GHz-bandet-utan att uppleva några störningar.

Utöver de tidigare nämnda standarderna har det kommit en ny term som är värd att notera: MU-MIMO.

- Om du har två telefoner kopplade till nätverket, är det endast en som kan kommunicera med routern åt gången. Med MU-MIMO kan alla enheter kommunicera med den samtidigt, men det är under förutsättning att alla enheter har stöd för den teknologin, förklarar Nordbø.

Än så länge är det få som har stöd för MU-MIMO, men det finns några nätverkskort och enskilda telefoner som gör det. Byter du ut enheter ofta och önskar att routern skall leva i fem-sex år, bör du välja en router med MU-MIMO, tipsar nätverksexperten.


MU-MIMO-ROUTER:  TP-Link Archer C5400 har stöd för MU-MIMO-teknologin och är därmed en trådlös router anpassad för framtiden, där flera enheter kan sända och ta emot data samtidigt. FOTO: PRODUCENTEN

Utöver dessa specifikationer kommer du lägga märke till att alla routrar har en eller flera sifferkoder i namnet.

- En AC-router med hög sifferkod i namnet har oftast både bra räckvidd och kraftig processor.

En tri-band-router med sifferkoden ”AC5400” i namnet har till exempel en teoretisk maxhastighet på 5400 Mbps. Det är beräknat utifrån den samlade maxhastigheten på 2,4 GHz-bandet och de två 5 GHz-banden.

En router med ”AC5400” i namnet är med andra ord mer kraftfull än en router med ”AC1750” i namnet, men om du behöver det kraftigaste beror på ditt hushålls behov.

- Bor du i ett stort hus och har flera stora barn som spelar, streamar i hög upplösning och har många enheter kopplade till internet, då har du troligen användning för en annan router än någon som bor ensam i en liten lägenhet.

Utöver specifikationerna som gör att routern levererar hög hastighet och tillräckligt kraftiga signaler till din bostad, så är det flera andra funktioner du kan kolla efter.

- Gästnätverk och föräldrakontroll följer med som standard på de flesta routrar. Några har dessutom en app till telefonen så att man med hjälp av den kan styra olika enheter. Du kan till exempel bestämma att sonens iPad skall kopplas från nätverket vid ett visst klockslag.

 

Kolla hastigheten på din gamla router:

Är du osäker på om din router behöver bytas ut så kan du rätt enkelt ta reda på vilken hastighet routern levererar genom att kolla på baksidan av lådan, eller genom att logga in i routerns administratörsgränssnitt (vanligtvis genom att klistra in 192.168.0.1 i webbläsaren och logga in)

Kan inte routern leverera hastigheten du betalar för (till exempel 150 Mbps ner) är det kort och gott dags att uppgradera.

- Det har varit en enorm utveckling de senaste åren. Har du inte bytt router på två-tre år, har du garanterat N-standard.

Bra trådlösa routrar för olika behov:

Enligt Nordbø har snittpriset på en router ökat med ganska många hundralappar de senaste åren.

- Fler och fler människor önskar en kraftfull och snabb router som täcker framtida behov för stabil och säker trådlös uppkoppling, med möjlighet att koppla till många enheter. För 1100-1200 kronor får man en bra router som täcker de flesta behoven. Men vi säljer överraskande många routrar i 3000-4000  kronors-klassen, säger Nordbø.


Läs också: Så får du enkelt din dator snabb igen


Router till lägenhet:



Kraftfull nog för de flesta: För mindre bostäder behöver inte räckvidden vara så bra, men hög hastighet vill man ändå ha. Från vänster: TP Link Archer C7 AC1750, ASUS RT-AC66U 11AC1750. FOTO: PRODUCENTERNA.

Klicka här för TP Link Archer C7 AC1750, och klicka här för ASUS RT-AC66U 11AC1750.

 

Router för större bostäder:



BRA RÄCKVIDD: I större bostäder med flera våningar krävs det mer av antennerna, eftersom att tegelväggar, värmekablar och liknande kan störa. Från vänster: TP Link Archer C3200, ASUS RT-AC3200. FOTO: PRODUCENTERNA


Klicka här för TP Link Archer C3200 AC3200, och klicka här för ASUS RT-AC3200.

 

Router till “den extrema”:



Med MU-MIMO: För dedikerade spelare samt konsumenter med många trådlösa enheter hemma  är de kraftigaste modellerna med stöd för MU-MIMO-teknologin ett bra val. Från vänster: TP Link Archer C5400, Linksys EA9500 AC5400. FOTO: PRODUCENTERNA

 

Klicka här för TP Link Archer C5400 AC5400, och klicka här för Linksys EA9500 AC5400.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 10.01.2017

Senast uppdaterat: 13.01.2017