1 procent BATTERI KVAR: Största skräcken för den som är mobilberoende. ALLE FOTO: PIXABAY/FOTOLIA
Mobilladdning: Myterna du trodde var sanning
Behöver du verkligen ladda batteriet till 100 procent och måste batteriet kalibreras? Det finns många olika påståenden gällande laddning av mobilbatterier, men ligger det någon sanning i dem?
Vi har alla någon gång känt paniken när batteriet närmar sig 0 procent och du inte har en laddare i närheten. För att undgå dessa situationer läser vi all information, tips och tricks vi kan hitta.
Läs också: Ladda telefonen snabbare med dom här tipsen.
- Många myter kommer från den tiden då mobilerna inte hade litiumbatterier och är därmed inte aktuella längre, säger professor Ola Nilsen vid Kemiska institutet vid Oslos universitet, till Smart.
Påstående 1: Man ska ladda mobilen från nästan tomt till helt fullt och inte ladda lite åt gången.
Detta är en av myterna som hänger kvar ifrån den tiden vi hade nickelbatterier i våra mobiltelefoner. Dessa batterier skulle man inte ladda lite åt gången utan man skulle helst ladda från noll till hundra procent. Idag är inte detta nödvändigt.
- Litiumbatterier klarar att laddas lite åt gången, men man bör inte göra det när batteriet är över 90 procent laddad. Det du absolut inte vill göra är att överladda batteriet. Det bästa är att hålla batteriet mellan 20 och 80 procent, då undviker du både underladdning och överladdning, förklarar professorn.
Se också: Tio år sedan iPhone lanserades
Påstående 2: Att ladda hela natten kan förstöra batteriet
Att konstant ha en laddare med sig kan verka jobbigt för många. Det är därför praktiskt att vakna till en fulladdad mobil varje morgon. Det är dock inte så praktiskt om det förstör batteriet, något som många tror.
Mobiltelefoner idag är så pass smarta att dom känner av när dom har nått en viss nivå och väntar därför med att ladda tills den själv har behov för det. Detta är något du inte har kontroll över, mobilen styr det själv.
Även om nyare telefoner stoppar laddningen av sig själv, är det inte bra för batteriet i längden att laddas fullt, menar batteriexperten. I tillägg så har varningar tidigare kommit ut i media att man ska undvika att ladda mobilen på natten, så långt det är möjligt.
*Både och. Nyare telefoner slutar automatiskt att ladda vid full nivå, men ska helst inte laddas till 100 procent varje gång.
Läs också: 10 tips som får mobilens ström att räcka längre.
Påstående 3: Man bör inte använda mobilen under tiden den laddar
När vi använder en bärbar dator, tänker vi sällan på om den är kopplad till ström eller inte, men när det kommer till mobiler har många hört att dom inte ska användas under laddning. Detta för att det går långsammare att ladda, men också för att den blir varm.
-Det gör ingenting att använda mobilen under tiden den laddar. Men den kommer att bli varm om den används länge och det är helt klart ofördelaktigt att låta batteriet bli för varmt. Detsamma gäller också bärbara datorer. På en del bärbara modeller kan du själv styra vilka nivåer strömmen skall nå innan den börjar ladda igen. Detta för att undvika toppladdning.
För många är det viktigt att mobilen laddas upp så fort som möjligt. Du kanske använder metoder som att stänga ner alla appar, sätta aktivera flygplansläge, köper en mer kraftfull laddare eller stänger av mobilen helt och hållet?
- Självklart laddas batteriet fortare om du stänger av telefonen eftersom att ingenting används, men laddar du fortare är det större risk för bieffekter. För snabb uppladdning kan leda till att batteriet blir överladdat och det bör du undvika. Men idag så är de flesta mobiler smarta nog till att kunna styra detta själva, förklarar Nilsen.
Påstående 4: Piratladdare kan förstöra batteriet eller i värsta fall starta en brand.
En ny laddare ifrån originalmärket kan kosta dig några extra hundralappar, så det lockar många att köpa en piratladdare på internet för bara en bråkdel av priset. Men detta är väl farligt? Enligt Nilsen beror det på hur dålig piratladdaren är.
- Eftersom teknologin för laddning oftast ligger i telefonen och inte i laddaren, är det inte så farligt att använda sig av en piratladdare. Bortsett från en sak: en piratladdare reglerar ofta inte strömmen på samma sätt som en originalladdare och det kan leda till att man får för hög spänning. Det kan i sin tur går ut över själva mobilen och dess batteri, säger Nilsen.
Detta behöver inte nödvändigtvis innebära att påståendet är falskt, men det vet du inte innan felet uppstår, därför är det säkrast att använda en originalladdare
*Piratladdare är nödvändigtvis inte dåliga för batteriet, men det är dumt att chansa då man inte vet om den är säker att använda.
Påstående 5: Du borde kalibrera batteriet då och då för att förlänga livslängden.
Om batteriet har en tendens att gå från att vara nästan fullt till att plötsligt vara nästan 0 procent, har du säkert hört rådet att kalibrera batteriet. Kalibrera batteriet gör du genom att låta mobilen ladda ur helt, för att sedan ladda upp det till 100 procent igen.
Detta ser inte Nilsen någon poäng i.
När batteriet blir gammalt och förlorar kapacitet både fort och plötsligt, är den enda lösning att byta batteri. Många tror att ett batteri kan hålla för evigt men det är inte sant. Det är överraskande att det överlever så länge som det faktiskt gör.
Hos en mobilreparatör kan du få ditt mobilbatteri utbytt mot en kostnad. Är du däremot tekniskt lagd så kan du byta det själv.
Läs mer: Ta mobilbilder som ett proffs med dessa tips.
På en del telefoner kan du inte byta batteriet då det är integrerat På en del telefoner är batteriet integrerat och går därför inte att byta ut. Men om du har en telefon där det är möjligt och du ska byta det själv, då måste du få tag på ett originalbatteri. Att köpa en kopia är riskabelt, förklarar professorn.
Han berättar att hög temperatur är något som påverkar batteriets livslängd negativt. Du bör därför inte låta mobilen ligga i direkt solljus eller i bilen under varma dagar. Har du dessutom ett fodral till mobilen, kan detta förhindra att den kyls ned.
Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett.
Upprättat: 09.02.2017
Senast uppdaterat: 17.02.2017