Prismatch*Prismatch*

Mobil eller spegelreflexkamera?

Stämningsfulla situationsbilder från den mysiga skogspromenaden och impulsbilder från semesterresan är kul att se tillbaka på. Ännu bättre blir det när bilderna faktiskt är av bra kvalitet.

Räcker kameran som finns i mobilen eller behöver man en mer avancerad kamera att ta alla bilder med?

- Med en mer avancerad kamera så som en spegelreflexkamera har man betydligt större möjligheter att uppnå önskat resultat. Men samtidigt är det många som önskar möjligheten att kunna skicka och dela bilder på ett ögonblick. Idag finns det många olika modeller av mobiler och spegelreflexkameror och därmed också olika grader av kvalitet, berättar fotograf Bo Mathisen.

Har du läst den här? Så här skriver du ut fina bilder hemma.

Vilka fördelar har en iPhone?

En iPhone är enkel att använda och dess bilder och videos har en så pass bra kvalitet att de kan visas på större datorskärmar, TV och kan läggas ut på Facebook.

Mobilen är något vi som regel alltid har med oss. Kvaliteten behöver inte vara optimal för att bilderna ska återge minnen vi vill ta vara på.

Se också: Ta mobilbilder som ett proffs med dessa tips.

Mathisen berättar att han använder sin iPhone för att ta turistbilder, noteringar och till att fotografera platser han planerar att återkomma till för en mer professionell fotografering senare.

Tar en spegelreflexkamera bättre bilder?

Fotograf Rune Hammerstad berättar att bilderna inte nödvändigtvis behöver bli bättre bara för att man har mer kontroll över processen med en spegelreflexkamera, än vad man har med en mobilkamera. Valet av motiv, komposition och inställningarna på kameran är viktiga för slutresultatet.

Har du sett den här? Tio tips för att få mobilbatteriet att hålla längre.

- För vissa kan en spegelreflexkamera vara för avancerad och utan den rätta kunskapen kan det lätt sluta med att kameran ligger bortglömd och oanvänd i en låda, säger han.

När är en spegelreflexkamera ett krav?

Professionellt använder jag helt klart en spegelreflexkamera. Min utrustning bidrar i hög grad till bra bilder som inte hade gått att uppnå med en mobilkamera. Det är faktiskt inte bara personen bakom kameran som det hänger på, även om det i regel är den viktigaste faktorn, menar Mathisen.

Kan man lita på att automatiska funktioner ger bra resultat?

- Man kan ta fantastiska bilder med en mobilkamera om man vet hur man använder den. Den är enkel att använda och de automatiska funktionerna är som regel väldigt bra, säger Hammarstad.


I FULL BLOM: Bilden till vänster är tagen med en iPhone och här har de automatiska funktionerna gjort ett bra jobb, medan bilden till höger är tagen med en spegelreflexkamera – även den med automatiska inställningar.

Bilden som är tagen med en iPhone har ett långt skärpedjup, där både blomman och stolarna är skarpa. Det är typiskt för mobilkameror, där bildsensorerna är små och ger ett stort djup. I spegelreflexkameror är bildsensorerna större, något som i utgångspunkt ger kortare skärpedjup.

Enligt Mathisen är spegelreflexkamerans bild ett perfekt exempel på hur automatiska funktioner inte alltid ger goda resultatet. Kameran kan inte tänka för sig själv och tror att motivet är mörkt. Därmed släpper kameran in mer ljus och huvudmotivet, vilket är blomman, blir alldeles för ljus.

Vilken kamera fungerar bäst i dåligt ljus?

På porträttet till vänster kan man se att spegelreflexkameran har en mer kontrollerad dynamik, bättre färger och kortare skärpedjup. Du kan få bättre kvalitet på bilderna i dåligt ljus, som till exempel en bild inomhus utan blixt, berättar Hammerstad.


Porträttet av Bjørn Bergli till vänster är taget ute en förmiddag med en spegelreflexkamera, medan bilden till höger är tagen med en mobiltelefon vid samma tid. FOTO: VG PARTNERSTUDO

- En bild tagen med en iPhone utomhus i dåligt ljus med ger sämre kvalitet än en bild tagen i bra ljus. I vissa fall kan man kanske använda den dåliga kvaliteten som ett konstnärligt element i bilden, säger Mathisen.

Vad ska man tänka på vid förstoring av fotografier?

Bildfiler från en mobiltelefon är som regel för små för att förstoras upp utan att förlora kvalitet.

Det är en stor skillnad på vad som krävs av en bild som ska visas på en skärm och en bild som ska förstoras och skrivas ut, berättar Mathisen.

Han berättar att det är möjligt att skriva ut mobilbilder till album och kanske i ett något större format. Max 30x40 cm, beroende på vilken mobil man har, menar han.

Ska du på semester? Se reseapparna du faktiskt har användning för

Camilla Kornbek Ribbe, fotograf och ägare av Atelier Ribe i Kristiansand, menar att det är extra viktigt att fokusera på kvaliteten om man vill skriva ut eller förstora bilder. Det är därför också viktigt att tänka på skärpedjupet, fokus och färgerna i bilderna man tar.


Vi har alla någon gång fotograferat en vacker solnedgång. Här kan ni se resultatet av att en bild som är tagen med en spegelreflexkamera (t.v.) och en som är tagen med en iPhone. FOTO VG PARTNERSTUDIO

- I bilden till vänster så är färgerna, skärpan och kontrasterna bättre än i jämförelse med bilden tagen med en iPhone. Detta beror på att iPhones har sämre upplösning och det resulterar i att bilderna bli mer oskarpa och korniga.

Hur sparar jag mina filer på ett tryggt sätt?

Om oturen är framme, och de härliga semesterminnena ligger på en stulen telefon eller dator, är det viktigt att alltid ha tagit backup.

- Det rekommenderas att lagra sina filer på minst två olika ställen och gärna på två olika adresser om det är möjligt. En extra hårddisk är en billig försäkring till din dator. Kan man inte lagra sina filer på två olika adresser, kan det kanske vara smart att åtminstone lagra dom på hårddiskar förvarade på olika platser, säger Mathisen.

- Ett annat alternativ är att lagra dina filer i ditt eget ”cloud”. Det finns många gratislösningar, speciellt om inte datamängden är enorm. Jag rekommenderar oavsett att man lagrar materialet på två olika hårddiskar, säger han.

Se hur du skapar ditt eget ”cloud” hemma.

 

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 20.02.2017

Senast uppdaterat: 20.02.2017